latinica  ћирилица
27/07/2014 |  16:18 | Аутор: ТАНЈУГ

Израел одбацио приједлог Хамаса за примирје

Израел је данас по подне одбацио приједлог Хамаса за хуманитарни прекид ватре у сукобима у појасу Газе, рекли су високи израелски званичници, на које се позива лист "Haarec."

Хамас је раније данас предложио да то примирје почне у 14 сати, по локалном времену, поводом муслиманског празника рамазанског Бајрама, којим се завршава свети мjесец поста Рамазана.

Израелска војска је јутрос у 9 сати обновила ударе на појас Газе, јер је Хамас наставио прекогранично ракетирање, иако је израелска страна одлучила једнострано да продужи прекид ватре, који је започео у суботу у осам сати, па послijе продужен до поноћи, за још 24 сата, односно до поноћи у недjељу.


У интервјуу за  CNN израелски премијер Бењамин Нетанијаху је оптужио Хамас да нуди прекид ватре једном руком, а другом наставља да испаљује ракете.

Нетанијаху је рекао да је милитатни Хамас прекршио своју сопствену понуду за 24-часово примирjе у Гази.
На питање да ли ће Израел прихватити понуду за примирје, Нетанијаху је одговорио: "Хамас чак не прихвата свој сопствени прекид ватре, он наставља ватру на нас док разговарамо".


Он је додао да ће Израел "предузети сваку акцију која је потребна да заштити свој народ.".ж

У интервјуу за CBS Нетанијаху је рекао да Палестинци користе своје цивиле као "људске штитове" против израелске војне кампање у Гази.

Он је истакао да напори Израела да себе осигура неће посустати, упркос растућој бризи за број погинулих.

Нетанијаху је такође рекао да схвата како се свjетско мијење окреће од његове земље са сваком смрћу палестинског цивила, али је нагласио да битка за имиџ Израела не може да претекне безбједност те земље.

Он је уједно поновио да израелска војска не циља цивиле, већ хамасовце, а да се мртва тијела гомилају за камере да их сниме. Истакао је да сматра како Палестинци морају бити дискредитовани и разоружани.