latinica  ћирилица
27/07/2014 |  19:22 | Аутор: Агенције

Само шест секунди вјежбања могу да вам трансформишу здравље

Само шест секунди интензивне физичке активности може трансформисати здравље старијих људи, показало је шкотско истраживање.

Пилот студија која је обухватила 12 пензионера показала је да кратке и "експлозивне" физичке вјежбе могу смањити крвни притисак и побољшати кондицију.

Тим Оберте универзитета вјерује да би тиме могли бити смањени "астрономски" трошкови лијечења старијих људи. Стручњаци кажу да је ово само доказ благотворног дејства вјежбања на људе свих генерација.

Тренинг високог интензитета (ХИТ) у посљедње вријеме привлачи много пажње научника, јер за кратко вријеме обећава исте користи као што је то случај са конвенционалним вјежбањем.

Умјесто да идете на получасовни џогинг, или возите бицикл, ХИТ вас тера да дођете до граница издржљивости за кратко вријеме.

Група пензионера је тако у лабораторију долазила два пута недјељно и пролазила кроз "пакао" током шест секунди енергичне вожње собног бицикла.

Они су послије поменутих шест секунди, чекали да им откуцаји срца достигну ритам какав је у мировању, а затим понављали вјежбу, тако да су на крају сеансе укупно вјежбали један минут.

"Нису били нарочито брзи, али имајући у виду године у којима су неки од њих, заправо су били прилично добри", каже истраживач др Џон Бабрај.

Резултати објављени у Журналу Америчког геријатријског друштва показали су да су учесници смањили крвни притисак за девет одсто, побољшали способност доспијевања кисеоника у мишиће и олакшали себи свакодневне активности попут устајања из столице и шетања пса.

Др Бабрај каже да би користи од оваквог вјежбања могле да буду огромне.

"Наше становништво стари и морамо да их подстичемо да остану активни. Многе болести повезују се са дуготрајним сједењем, али можемо смањити ризик тако што ћемо их подстаћи да се баве физичким активностима", каже он.

Др Бабрај каже да је и старијим људима тешко да уклопе вјежбање у свакодневне активности, као и млађим, али пошто је ријеч о ХИТ тренингу, лакше би се организовали.