latinica  ћирилица
27/07/2014 |  20:04 | Аутор: ТАНЈУГ

Нибали освојио Тур де Франс

Италијански бициклиста Винћенцо Нибали, возач екипе Астана, побједник је овогодишњег 101. издања Тур де Франса, најпрестижније свјетске трке.
Винћенцо Нибали - Фото: Getty Images
Винћенцо НибалиФото: Getty Images

Двадесетдеветогодишњи Италијан супериорно је стигао до тријумфа. Био је најбољи у четири етапе, а жуту мајицу водећег у генералном пласману носио је практично читавим током трке.

Лидерску позицију на Туру преузео је послије 2. етапе од Нијемца Марсела Китела и потом је само на кратко послије 9. препустио Французу Тонију Галопену, да би му од 14. јула и прве планинске етапе цијели бициклистички караван гледао "у леђа" до традиционалног крајњег одредишта на париским Јелисејским Пољима.

Нибали је у пратњи тимских колега са уздигнутим рукама прошао кроз циљ након што је остварио укупно вријеме од 89:59:06 сати.

Од старта трке 5. јула у Лидсу, у Великој Британији, бициклисти су прешли 3.560 километара, а до циља у Паризу вожена је 21. етапа - девет равничарских, пет брдских, шест планинских и само један индивидуални хронометар, уз два дана паузе.
Било је ово други пут у историји да Тур де Франс стартује из Велике Британије, четврти пут да су етапе вожене на њеном тлу након 1974, 1994. и 2007. године, а први пут да су вожене више од двије.

У конкуренцији 18 тимова тријумфовао је француски АГ2Р испред холандског Белкина и шпанског Мовистара, док је Нибалијева Астана (Казахстан) завршила на 6. позицији.

Најбољи спринтер на овогодишњем Туру био је Словак Петер Саган (Канондејл), најбољи у планинским етапама је Пољак Рафал Мајка (Тинкоф), а најбољи млади возач Француз Тибо Пино (ФЂ.фр).

У посљедњој 21. етапи, воженој од Еврија до Париза у дужини од 137,5 километара, побиједио је Нијемац Марсел Кител након што је у спринту пред самим циљем претекао Норвежанина Александера Кристофа.

Резултати 21. етапе:

1. Марсел Кител (Њемачка, Џајант) 3:20:50 сати
2. Александер Кристоф (Норвешка, Каћуша)

3. Рамунас Навардаускас (Литванија, Гармин)
4. Андре Грајпел (Немачка, Лото)

5. Марк Реншо (Аустралија, Омега Фарма)
6. Бернхард Ајзел (Аустрија, Скај)

7. Брајан Кукар (Француска, Јуропкар)
8. Алесандро Петаки (Италија, Омега Фарма)

9. Петер Саган (Словачка, Канондејл)

10. Роман Фејлу (Француска, Бретања), сви у времену побједника.

Коначан пласман на Туру:

1. Винћенцо Нибали (Италија, Астана) 89:59:06 сати
2. Жан-Кристоф Перо (Француска, АГ2Р) +7:37 минута
3. Тибо Пино (Француска, ФЂ.фр) +8:15
4. Алехандро Валверде (Шпанија, Мовистар) +9:40
5. Тиџеј ван Гардерен (САД, БМЦ) +11:44