latinica  ћирилица
27/07/2014 |  21:01 | Аутор: ТАНЈУГ

Вулин: Желимо да бар једна генерација не искуси рат

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је вечерас, сЈећајући се жртава Првог свјетског рата, да Србија никада није била узрок ниједног рата, али да је често против своје воље била повод за ратове "неситих краљева и царева", и да тражи да јој се допусти да макар једна генерација њених грађана проживи вијек а да не буде жртва неког ратног сукоба.
Александар Вулин - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВулинФото: ТАНЈУГ

Вулин је, отварајући на Калемегдану државну церемонију обиљежавања стогодишњице почетка Првог свјетског рата, истакао да је Србија из два свјетска рата научила лекцију да може да траје само ако сукобе великих избјегава и води рачуна прво, али никада једино, о себи.


"Срби су скроман и често ћутљив народ, али сањају отворених очију. Срби траже од великог свијета, од себе, али најприје од оних који одлучују како се дијели ова планета, да извуку поуку из Првог и Другог свјетског рата и допусте Србији сан да се роди једна генерација која ће се родити и умријети а да неће учествовати у неком рату", казао је Вулин.


Остварење тог сна, како је истакао, није доживјела ниједна генерација Срба, али постоји нада да ће генерацији дјеце која сада стасавају бити дозвољено да тај сан постане јава.


Свијет је, како је подсјетио, тонуо у велике сукобе и ужасе онда када би сила замијенила право, а данас су, послије искустава Другог свјетског рата, чувари права организације попут УН и ОЕБС-а.


Осврћући се на полемике о одговорности Србије за Први свјетски рат, Вулин је истакао да "царска и краљевска височанства жељна ваздуха, воде, земље и робља" не могу да буду једнако одговорни као они који су имали само гријех рођења и трајања на једном парчету земље.


"Србија је увек била на правој страни и ако нешто велики и силни могу да науче од Србије, то је да је Србија увијек била на страни свјетла и слободе и да никад није била на погрешној страни. Велики треба да знају да је Србија увијек тражила свјетло које ће бити свјетло за све друге", рекао је Вулин.


Подсјећајући на велике жртве Србије у Првом свјетском рату, Вулин је рекао да Срби не могу да се не питају зашто је у њему убијено 800.000 српских цивила и зашто су одмах по Сарајевском атентату постали жртва прогона и насиља широм региона.

Свечана академија, у организацији Одбора за његовање традиција ослободилачких ратова Србије, чији је Вулин предсједник, почела је химном "Боже правде", у присуству високих званица, међу којима су били потпредсједница Владе Србије Кори Удовички, министар полиције Небојша Стефановић и други, као и многобројни грађани.

Земунски камерни хор и оркестар са диригентом Ђорђем Станковићем извео је "Марш на Дрину", "Топџијско коло", "Србијанку", фрагменте из "Опела" Стевана Христића посвећеног жртвама рата.


Драмски умјетници Михаило Лађевац, Соња Кнежевић и Хаџи Ненад Маричић су кроз историјске и документарне текстове подсетили на почетак Првог светског рата, славне битке и српске победе, али и велико страдање српске војске и народа.

Посебно дирљив био је наступ мајора Љубише Стојичића, трубача Репрезентативног оркестра Гарде Војске Србије са нумером "Ил Силензио" (Тишина), којом је током рата одавана посљедња почаст погинулим војницима.


"Тишина" је, на пијредлог Предсједништва Савјета министара Италије, данас изведена и у многим другим земљама, на симболичним локалитетима.


Програм на Калемегдану, чији је сценариста била драматург и књижевница Ивана Димицих, завршен је пјесмом "Востани Сербије".
Свечана академија одржана је у павиљону "Цвијета Зузорић", а не како је било планирано код споменика Побједник, због лоших временских услова.
У реализацији су учествовали ЈП Београдска тврђава, Удружење ликовних умјетника Србије и Радио телевизија Србије.