latinica  ћирилица
28/07/2014 |  08:23 | Аутор: СРНА

Србија: Овогодишња жетва 2,3 милиона тона пшеница

Овогодишња жетва донијеће Србији око 2,3 милиона тона пшенице, од чега је у Војводини пожњевено 1,2 милиона тона хљебног зрна, оцјењују из удружења "Жита Србије".
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

Ове процјене засноване су на укупно засијаним површинама пшеницом као и  на њеном просјечном приносу.

Жетву су ометале честе кише, али су ратари посао ипак успјели да обаве на вријеме, па се очекује да ће пшенице бити довољно за домаће потребе, али и за извоз.

За овогодишњи род пшенице ратари у Војводини добијали су од откупљивача максималних 18 динара за килограм /око 0,15 евра/, са урачунатим порезом на додатну вриједност.

То се може сматрати добром цијеном јер су у многим војвођанским крајевима за овогишње жито добијали много мање од поменуте цијене.

Ратари који су незадовољни цијеном, попут оних у војвођанској општини Апатин, своју пшеницу су предали у силосе, али је нису продали чекајући боље цјеновне дане.

Истовремено, рачуница, коју је сачинила Привредна комора Војводине, указује да су укупни трошкови сјетве пшенице у покрајини били око 43.500 динара /око 373 евра/ по хектару.

У трошкове сјетве урачунати су сјеме, минерално ђубриво, дизел гориво, као и средства за заштиту пшенице.

Јесенас је у Војводини засијано пшеницом 281.531 хектара, што је за око четири одсто мање у односу на сјетву обављену годину дана раније.