latinica  ћирилица
28/07/2014 |  08:31 | Аутор: Агенције

Савјет безбједности позива на прекид сукоба у Гази

Савјет безбједности УН ноћас је једногласно усвојио декларацију којом се позива на "моментални и безусловни хуманитарни прекид ватре" у појасу Газе.

У Њујорку су се хитно састали представнци 15 земаља чланица Савјета који су од Израела и радикалног палестинског покрета Хамас затражили да "у потуности" обуставе ватру током и послије муслиманског празника Рамазанског Бајрама.

Декларацијом се апелује и на пуно поштовање хуманитарног права, посебно на заштиту цивила.

Наглашава се и да је неопходно одмах пружити неопходну помоћ палестинском становништву у Гази.

Три дана пошто је бомбардована једна школа УН у Гази, гдје су биле смјештене палестинске избјеглице, Савјет безбједности УН од свих страна у конфликту тражи да поштују и заштите цивилне објекте, укључујући и оне у надлежности УН.

Савјет безбједности УН тражи од међународне заједнице да постигне мир на Блиском Истоку, базираном на коегзистеницији двије државе - Палестине и Израела.

Палестински амбасадор у УН Ријад Мансур је послије усвајања декларације изразио жаљење зато што СБ није усвојио обавезујућу резолуцију, и зато што није позвао да окончање израелске блокаде у Гази.

"Не може се 1,8 милиона људи држати у том огромном затвору какав је сада Газа. Наставићемо да куцамо на врата СБ", рекао је Мансур новинарима у Њујорку.

Израелски амбасадор при УН Рон Просор је са своје стране изразио негодовање зато што Савјет у декларацији не помиње "Хамас и његове ракете, нити право Израела да се брани".

Због сукоба у Гази предсједник САД Барак Обама синоћ је у телефонском разговору с израелским премијером Бењамином Нетанијахуом рекао да треба хитно увести безусловни прекид ватре у Гази и да је то "стратешки императив".

Сукоби у Појасу Газе настављени су и јуче, упркос најави палестинског радикалног покрета Хамас да уводи примирје посљедњег дана Рамазана.

Израел и Хамас се узајамно оптужују за наставак сукоба. Пошто су ракете у ноћи између суботе и недјеље испаљене из Газе, Израел је наставио своје нападе на Газу из ваздуха, са копна и са мора.

Генерални секретар УН Бан Ки Мун је синоћ позвао да се хуманитарно примирје продужи за 24 часа. Такво примирје поштовано је јуче 12 сати.

Укупно 1.031 Палестинац погинуо је од почетка израелске офанзиве на Газу 8. јула. Погинула су и 43 ираелска војника и два цивила као и један тајландски радник. Међу палестинским жртвама већину чине цивили.