latinica  ћирилица
28/07/2014 |  08:47 | Аутор: СРНА

Обиљежавања 100 година од почетка Првог свјетског рата

Влада Србије данас ће у Нишу, поводом обиљежавања 100 година од почетка Првог свјетског рата, одржати свечану и радну сједницу, најављено је из Канцеларије Владе Србије за сарадњу с медијима.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

Свечана сједница почеће у 16.00 часова у згради Бановине, гдје је било смјештено државно руководство током периода када је Ниш био ратна пријестоница Србије и то на дан када је прије 100 година тадашњем предсједнику Владе Николи Пашићу стигао телеграм о објави Великог рата.

Влада Србије ће, након свечаног дијела, у Нишу одржати и радну сједницу.

У оквиру обиљежавања 100 година од почетка Великог рата биће положени вијенци на Споменик ослободиоцима Ниша и свечано откривена спомен-плоча, као знак сјећања на дан када је у Ниш стигао телеграм Аустроугарске о објави рата Србији.

Планиран је и свечани испраћај представника Сафари клуба на историјску експедицију под називом "Путевима српске војске у Првом свјетском рату", а на позорници у Тврђави биће одиграна позоришна представа "Деветсто петнаеста" коју ће, по тексту Бранислава Нушића, извести глумци Нишког позоришта и Народног позоришта из Крушевца.

Први свјетски рат почео је 28. јула 1914. године, када је Аустроугарска објавила рат Србији. Дан након објаве рата, 29. јула, регент Александар Карађорђевић објавио је проглас народу у којем је позвао на мобилизацију.

Истог дана руски цар Николај Други објавио је дјелимичну мобилизацију, стављајући до знања да Србију неће препустити на милост и немилост, а већ 30. јула Њемачка је увела општу мобилизацију и 1. августа објавила рат Русији.

Њемачка је већ 2. августа напала Луксембург, а 3. августа објавила је рат и Француској.

Пошто је Белгија одбила њемачки захтјев за прелазак преко њене територије, Њемачка је 4. августа објавила рат и Белгији, а одмах потом Британија је, због њемачког непоштовања неутралности Белгије, 4. августа 1914. објавила рат Њемачкој.