latinica  ћирилица
28/07/2014 |  10:08 | Аутор: Независне

Тегелтија: Процесуирати корупцију и криминал

Предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ Милан Тегелтија рекао је да ће уз очување достигнутог нивоа независности правосуђа, што је основни задатак ВСТС-а, Савјет радити на убрзању процесуирања ратних злочина и убрзању и ефикасности процесуирања корупције и организованог криминала.

Тегелтија је нагласио да стављање фокуса на предмете организованог криминала и корупције подразумијева јачање потенцијала правосудних институција да би се ефикасније могле носити с тим проблемом.

"Правосуђе ће, под вођством ВСТС-а, учинити све да сузи простор за критике о процесуирању ратних злочина, корупције и организованог криминала. Добронамјерни и поштени политичари због наших резултата имаће мање разлога да нас критикују. Они непоштени и недобронамјерни политичари неће бити у прилици да било кога критикују, јер ће, ако постоји разлог, законски основ и доказ они `завршити` тамо гдје им је мјесто", рекао је Тегелтија.

Истакао је да ће у наредном периоду бити унапријеђен и процес избора и именовања судија и тужилаца, с циљем његове максималне објективизације да би се добили најбољи кандидати на позицијама за које се расписују конкурси.

Коментаришући приједлог да убудуће ВСТС оцјењује све судије и тужиоце, укључујући и предсједника Суда БиХ, што до сада није било могуће, Тегелтија је рекао да је његов став да сви носиоци правосудних функција, без обзира на којем су нивоу и функцији, морају бити оцијењени за свој рад и ту не смије нико бити изузетак.

Одговарајући на питање када правосуђе БиХ може ријешити проблем старих судских предмета, Тегелтија је рекао да је правосуђе у БиХ, када је ријеч о ефикасности, остварило значајан резултат, те да је прошлу годину завршило са 455.000 неријешених предмета, који нису комуналне природе, а примило је око 520.000 нових.

"То значи да је заостатак правосуђа већ сад мањи од једногодишњег прилива нових предмета", навео је Тегелтија.