latinica  ћирилица
28/07/2014 |  10:53 | Аутор: РТРС

Костајница - Невријеме оштетило 100 домаћинстава

Више од 100 домаћинстава поплављено је у Костајници након јучерашњих обилних падавина, а штете су огромне, веће него што су биле у мајским поплавама, рекао је за РТРС Зоран Кос, начелник Штаба Цивилне заштите у овој општини.

Ријечице Мачковац, Стигова и неколико мањих потока са околних брда, у кратком времену, створили су бујицу.
Вода се повука у корита потока, а екипе Цивилне заштите, Добровољног ватрогасног друштва, Комуналног предузећа и Електродистрибуције изашле су одмах на терен и помагале грађанима у испумпавању воде из објеката.

"Данас ће надлежне службе приступити прању улица и дезинфекцији објеката, а двије комисије за процјену штете већ од јутрос су на терену", рекао је портпарол општине Александар Пашић.

На терену је и комисија за процјену штете. Према првим процјенама вода је ушла у најмање 100 стамбених и помоћних објеката, као и у два приврдна субјекта, рекао је за Радио РС начелник Штаба цивилне заштите општине Костајница, Зоран Кос.

Осим по обилним кишним падавинама, ово љето карактеристично је и по честој појави града i грмљавине. Хидролог ХМЗ Републике Српске Дарко Боројевић каже да због честе кише земљиште презасићено водом и да због тога долази до бујица, попут ове која је синоћ забиљежена у Костајници.

Штета на подручју општине током поплава у мају процијењена је на 3.500 000 КМ, од чега на стамбеним и помоћним објектима 1.070.000, инфраструктури 1.042.000, привреди 58.000 и у пољопривреди 1.320.000 КМ, а прве процјене након јучерашње стихије говоре да ће штете овај пут бити и веће.