latinica  ћирилица
28/07/2014 |  11:30 | Аутор: РТРС

Које књиге становници Бањалуке радо читају?

Које књиге становници Бањалуке најрадије читају, а које најчешће купују да би их поклонили драгим људима? На овај избор, очигледно, утиче и податак да је вријеме годишњих одмора и жеље да то вријеме грађани проведу уз опуштајуће садржаје.

„Теорија завјере“ аутора Дејана Лучића, једна од најчитаијих књига у Народној и универзитетској библиотеци, док је од страних аутора највеће интересовање добила књига источњачког аутора Халеда Хосеинија „А планине одјекнуше“.

„Подједнако се чита и наша и страна књижевност, али читаоци наши воле и више траже нашу књижевност зато што их занима више јер су то књиге које су везане за наша подручја и за ова подручја,наша дешавања, наш менталитет,наш народ тако да нешто што се дешава,нешто сто је нама блиско и доста наших писаца пише историјске романе", рекла је Наташа Рендић, библиотекарка.

Све књиге Дејана Лучића су веома читане у Бањалуци. Овај аутор се бави актуелним гео-политичким питањима нашег простора, а то је очигледно, изразито инересантно овдашњим читаоцима.

На листи најтраженијих аутора су Жарко Лаушевић и Емир Кустурица. Посебну пажњу изазвала је и аутобиографска исповијест „Спас“ Исидоре Бјелице. Једну од најтраженијих књига ове сезоне, из библиотеке, читаоци најчешће купују на штадовима на Тргу Крајине.

"Најпопуларнији до сада је био Халед Хосеини,док Лучић, сад је у мањем интезитету. Халед Хосеини је већином доста популаран. Његова сабрана дјела већином узимају редовно", истакао је Немања Шуљак, продавач.

Бањалучке штандове на којима се продају књиге, осим наших грађана посјећују и странци из Њемачке, Аустрије и других земаља и, кажу, задовољни су и избором и цијенама.