latinica  ћирилица
28/07/2014 |  11:47 | Аутор: РТРС

Пирографија- умјетност украшавања дрвета

Пирографија је умјетност украшавања дрвета или других материјала, а овом традиционалном умјетношћу бави се наш суграђанин Дражен Франта.

Пирографија значи „писање ватром“ и традиционални је облик умјетности који се служи загријаним врхом или жицом којима се пали подлога од природних материјала да би се на њих пренио мотив. У модерно доба користи се лемилица или конструисани пирограф.

„Видио сам једног колегу који то ради , свидјело ми се. Прво зато што волим дрво, баш ми је фин материјал, а друго опуштајуће ми је изгледало, посудио сам од њега на мјесец, два дана, посудио сам пирограф и стварно ми се свидјело. Након можда неких петнаестак, двадесет дана купио сам сам себи пирограф и кренуо сам да се бавим тим.“, рекао је Франта.

Када говоримо о подлози на којој се уцртавају детаљи она може бити различита. Ипак, највише се користи дрво липе.

„Липа се најчешће користи јер је свијетла и најлакше се могу уцртавати детаљи, а добар је и орах“, додаје Франта.

Прва слика коју је Дражен насликао, била је „I can't always make you simile", а након ње настале су многе фигуре из цртаних филмова. Наш саговорник је након одређеног времена почео са исцртавањем грађевина и осталих облика који су бивали све компликованији и са све више детаља.

Како каже Дражен, пирографија је љубав, а када се једном заљубиш у њу остајеш јој вјеран до краја живота.