latinica  ћирилица
28/07/2014 |  13:49 | Аутор: Агенције

Русија да плати 50 милијарди долара за Јукос

Бивши већински акционар нафтне компаније Јукос саопштио је данас да је судском пресудом добио 50 милијарди долара у спору против Русије.
Суд - Фото: илустрација
СудФото: илустрација

У највећем арбитражном поступку до сада, суду у Лондону обратила се компанија ГМЛ, некадашња Група Менетап лтд, финансијска холдинг компанија која је била највећи акционар у Јукосу.

Тај холдинг тражио је од Русије 103,5 милијарди долара компензације за експропријацију Јукоса.

Бивши директор Михаил Ходорковски направио је од Јукоса највећу нафтну компанију у власништву инвеститора након распада ШСР-а.

Како је навео ГМЛ, Стални арбитражни суд је пресудио да је Руска Федерација отјерала Јукос у банкрот и преузела његову имовину, чинећи све што је потребно да то постигне.

Директор ГМЛ Тим Озборн истакао је да пресуда представља велики корак за акционаре компаније.

"Већински акционари Јукоса остављени су без компензације за губитак њихових улагања када је Русија нелегално експроприсала Јукос", навео је Озборн, додајући да је то "кључни корак напријед за акционаре који су се за ту одлуку борили десет година".

Иначе, Ходорковски је провео десет година у затвору пошто је осуђен за утају пореза и превару. Помилован је и пуштен из затвора крајем прошле године.

У међународним круговима процес против Ходорковског критикован је као политички мотивисан, јер је он био оштар критичар предсједника Русије Владимира Путина.