latinica  ћирилица
28/07/2014 |  14:23 | Аутор: ТАНЈУГ

Адвокат: Нема изговора, Србија мора на ЕП

Нови селектор фудбалске репрезентације Србије Дик Адвокат рекао је данас да нема изговора и да екипа мора да избори пласман на Европско првенство у Француској 2016. године.

"Друге опције не постоје и тако морамо да се понашамо. Увијек сам се питао како оваква екипа не може да постиже значајне резултате. Мислим да могу то да промијеним. Видио сам да у игри Србије има доста осцилација и то мора да се промијени, екипа зна да игра, али не зна да побјеђује. Волим нападачки фудбал, добро организован и лопту у посједу", рекао је Адвокат на конференцији за новинаре у Кући фудбала у Старој Пазови.

Он је навео да талената код српских фудбалера никада није био проблем.

"Гледао сам снимке из претходних мечева и видио сам да је екипа талентована, али да није спремна за велика такмичења. Србија има играче који воле да играју за репрезентацију, таленат није довољан, али постоје и друге особине", објаснио је холандски стручњак.


Адвокат је потврдио да је изабрао селекцију Србије и јер је желио да се опрости и одмори од клупског фудбала.

"Прије 14 дана сам добио позив Србије и одлучио да га прихватим, али и да се опростим од клупског фудбала. Знам колико Србија има квалитетну екипу. Имам визију. Питање новца није било пресудно, већ чињеница да можемо да будемо успјешни", истакао је нови селектор Србије.

На питање да ли зна да Србија има доста проблема са мотивацијом против слабијих репрезентација, Адвокат је казао:
"Не постоје слабе екипе, играња против Данске и Португалије не треба да представља мотив, али фудбалери морају да схвате и да су мечеви против Јерменије и Албаније, који нису слаби противници, веома важни".

Холанђанин је рекао и да неће тјерати играче да пјевају химну уочи почетка мечева.

Адвокат је у каријере водио репрезентације Холандије, Уједињених Арапских Емирата, Јужне Кореје, Белгије и Русије.
Када су у питању клубови, био је тренер Харлем, Дордрехт, ПСВ Ајндховен, Глазгов Рендззерс, Менхенгладбах, Зенит и АЗ Алкмар.
Највећи успјех у каријери направио је са руским Зенитом, пошто је 2008. године освојио тадашњу Лигу УЕФА и континентални Суперкуп.