latinica  ћирилица
28/07/2014 |  16:09 | Аутор: ТАНЈУГ

Парница у Њемачкој против банкарске уније ЕУ

Економисти у Њемачкој покренули су судски процес с циљем да спрече ступање на снагу новог низа прописа у финансијском сектору ЕУ, који регулишу успостављање банкарске уније, саопштио је данас Савезни уставни суд Њемачке.

Највиши Њемачки суд примио је жалбу у којој се наводи да нови банкарски регулаторни систем ЕУ крши њемачки Устав, основу правног система те земље, преноси агенција Франс прес.
 Дијелом као одговор на дужничку кризу у еврозони, Брисел је почетком године договорио формирање банкарске уније, у оквиру које Европска централна банка  треба да преузме директан надзор над највећим банкама монетарне уније.
 "Подносиоци жалбе сматрају да је банкарска унија неуставна, јер европски оснивачки уговори не дозвољавају потпуно пребацивање националне супервизије на ЕЦБ. Они сматрају да би ЕЦБ имала сувише велику моћ над националним банкама", рекао је за Франс прес портпарол суда.
 Један од подносилаца жалбе, економиста и бивши министар финансија Маркус Кербер, изјавио је да банкарска унија представља неприхватљив ризик за земље попут Њемачке, које имају функционалан систем банкарског надзора.
 "Земље као што је Њемачка и њихови банкарски сектори дијелиће ризике које носе банкарске грешке у Француској и јужној Европи", рекао је Кербер, упозоравајући на замку превеликог обједињавања одговорности.
 Њемачка влада је почетком јула изгласала прописе којима се правилима банкарске уније додаје неколико националних компоненти, а те мјере тек треба да изгласа њемачки парламент. Министарство финансија у Берлину навело је да је подробно испитало нове прописе о банкама и да су они у складу са Уставом.
 Судије Савезног уставног суда већ су одлучивале у неколико случајева покренутих против мера које је Брисел доносио да би се изборио са кризом и спасао евро. У свакој од тих пресуда, суд је навео да су одлуке Брисела легитимне, уколико се усвоје одређени додатни услови, као што је давање веће улоге њемачком парламенту у доношењу кључних одлука.