latinica  ћирилица
28/07/2014 |  16:25 | Аутор: ТАНЈУГ

Свечана сједница Владе Србије поводом вијека Великог рата

У Нишу је данас поподне почела сједница Владе Србије поводом 100 година од почетка Првог свјетског рата, на којој је премијер Александар Вучић подсјетио на неке историјске чињенице из доба када је тај град био ратна престоница Србије, од 1914. до 1915. године.
Обиљежавање 100 година од почетка Првог свјетског рата - Фото: ТАНЈУГ
Обиљежавање 100 година од почетка Првог свјетског ратаФото: ТАНЈУГ

"Србија није жељела рат и није била узрок изазивања рата", поручио је Вучић.
Аустроугарска је тог 28. јула 2014. године објавила рат Србији, а тиме је, како ће се испоставити, почео и Први свјетски рат. Објава рата упућена је српској влади у пријеподневним сатима, обичном телеграфском поштом.

Вучић је, подсећајући на отвореној седници министре и грађане на огромне жртве Србије у Првом свјетском рату, истакао да данас сви морају да разумију колико је важно да у Србији буде очуван мир и стабилност и колико треба да се поноси чињениcom да са онима са којима је ратовала у то вријеме, као и са тадашњим савезницима, данас жели да има најбоље могуће односе.
"Бог и наш народ су нам тада дали побједу, много смо тога тада изгубили и волио бих да се историјом дичимо и да не буде рата у нашој будућност и да кроз мир градимо богату земљу и нацију у којој ћемо се поносити радом и напретком а не тиме колико смо људи изгубили у неком сукобу", казао је Вучић.
Констатујући да није уобичајено да било ко обиљежава почетак ратних сукоба, јер су присутније манифестације којима се обиљежава долазак мира, Вучић је додао да је историја грађане Србије научила да је потребно сјећати се херојства предака који су се одазвали позиву на мобилизацију и предали животе отаџбини, а тако и вриједности мира.
Вучић је додао да разлог одржавања сједнице Владе Србије у Нишу није само стота годишњица почетка Првог свјетског рата, већ, прије свега, то што Влада Србије није београдска, већ српска влада.

"Ми нисмо влада Београда, већ смо влада Србије. Зато смо данас у Нишу. Нама су Панчево, Ниш, Зрењанин, и сва мјеста у Србији подједнако битна као и Београд", рекао је Вучић.
"Од сада ћемо чешће држати сдеднице владе и друге важне догађаје ван Београда, да нам се не би цијела Србија преселила у Београд а да ми ништа не предузимамо да то зауставимо", рекао је Вучић.

Спомен-плоча на згради Бановине у Нишу

У склопу обиљежавања стогодишњице почетка Првог свјетског рата, градоначелник Ниша Зоран Перишић и предсједник Скупштине града Миле Илић открили су спомен-плочу постављену на згради Бановине.

Спомен плоча на згради Бановине

Перишић је овом приликом указао да Србија данас води неке друге ратове, као што су борба против корупције и сиромаштва.

Градоначелник Ниша, представници градског и руководстава градских општина, борачких и политичких организација и удружења грађана положили су вијенце на Споменик ослободиоцима града Ниша на Тргу краља Милана.

Поводом обиљежавања годишњице почетка Првог свјетског рата, јутрос су чланови Сафари клуба "Ниш" кренули у експедицију "Путевима српске војске у Великом рату".

Свечано их је, уз примопредају заставе града Ниша, испратио и градоначелник Зоран Перишић.