latinica  ћирилица
28/07/2014 |  16:39 | Аутор: ТАНЈУГ

Србија: "Директна погодба" избачена из закона

Приватизација директном нагодбом више неће бити могућа, каже в. д. министра финансија Душан Вујовић. Измијењеним законом о приватизацији који је Влада јуче усвојила практично се укида статус предузећа у реструктурирању

Метод приватизације директном нагодбом избачен је из нацрта закона пошто спада у инструменте међудржавних договора па ће бити регулисан независно од овог закона, рекао је Вујовић истичући да је то било мишљење стручне и професионалне јавности али и међународних организација.

Навео је да је осим ове сугестије, Министарство, уважило практично 90 одсто кључних примједби које су се чуле током јавне расправе, а које су тако постале саставни дио ревидираног текста приједлога закона.

"Показало се да јавна расправа има смисла, да је мобилисала доста људи, стручну јавност посебно, људе с универзитета, из института. Много реаговања  је било и од адвоката и правне струке, добили смо доста сугестија из праксе. То је и био циљ, да добијемо транспарентније резултате који ће брже и боље дати резултате", прецизирао је министар.

Новина је, према његовим речима, и та што је финансијско реструктурирање, као мјера за припрему и реализацију самог процеса приватизације такође избачена из нацрта закона, јер је процијењено, како је навео, да је она сувише сложена и компликована да би се таквом методом рјешавала питања приватизације предузећа која су остала у портфељу Агенције за приватизацију.