latinica  ћирилица
28/07/2014 |  16:41 | Аутор: ТАНЈУГ

Француска спремна да да азил ирачким хришћанима

Француска је данас поручила да је спремна да да азил хришћанима из сјеверног Ирака којима је организација Исламска држава Ирака и Леванта , која сада управља тим подручјем, рекла да пређу у ислам и плаћају вјерски порез или ће бити побијени.

ИСИЛ је прошлог мјесеца заузео велике дијелове сјеверног Ирака, па су стотине хришћанских породица побјегле из Мосула  , наводи Ројтерс.
 "Ми пружамо помоћ расељеним особама које беже због пријетњи ИСИЛ-а и потражиле су уточиште у Курдистану. Ми смо спремни да им дамо азил у нашој земљи, ако желе. У сталном смо контакту са локалним и државним властима да бисмо били сигурни да је учињено све да се они заштите", навели су француски министри спољњих и унутрашњих послова у заједничком саопштењу.
 Ирачки премијер Нури ал-Малики је почетком мјесеца осудио поступање према хришћанима и наложио једном владином одбору да помогне онима који су остали без домова.
 Он, међутим, није рекао када би војска могла заузети Мосул.
 ИСИЛ је упозорио све жене у Мосулу да носе вео преко читавог лица, или ће бити строго кажњене.
 Сунитски побуњеници, који су прогласили калифат у дијеловима Ирака и Сирије, сматрају и ирачку шиитску већину невјерницима које треба побити.