latinica  ћирилица
28/07/2014 |  18:16 | Аутор: Агенције

Триполи - Пожар у складишту нафте

Пожар у складишту нафте и нафтних деривата код аеродрома у предграђу Триполија отргао се контроли пошто ватрогасци данас нису успјели да га угасе, а либијске власти упозоравају да пријети хуманитарна и еколошка кастрастрофа.

Власти апелују да им се пружи међународна помоћ да смире ватрену стихију.

Пожар се данас послије подне проширио на други резервоар, саопштила је влада, али није јасно да ли има повријеђених.

"Влада апелује на све заинтересоване стране да одмах зауставе пожар јер је ситуација постала веома озбиљна", наведено је у саопштењу.

Либијска телевизија је позвала становнике да се евакуишу из области у пречнику од пет километара око аеродрома. Многе породице журе да напусте то подручје изнад кога се вије црни дим.

Представник либијске Националне нафтне компаније Мухамед ал-Харари је изјавио да се у складишту налази 6 милиона литара нафте и да, уколико пожар не буде локализован, постоји опасност да се запали и резервоар течног гаса који се налази поред.

Ватрогасна возила из неколико оближњих градова и мјеста допремљена су да помогну у гашењу пожара, изјавио је неименовани либијски безбједносни званичник за АП.

Складиште, које је од либијске престонице удаљено око 10 километара, запалило се јуче када су на њега пале ракете који су испалиле супарничке паравојне формације које се већ двије недјеље боре за контролу над аеродромом.

"Пријети ризик од огромне експлозије која би могла изазвати штету у пречнику од три до пет километара. Ватрогасци су сатима покушавали да угасе пожар, али без успјеха. Нјихове резерве воде су на крају потрошене и морали су да оду", изјавио је раније данас портпарол Мухамед ал-Храри, пренео је АФП.

Он је рекао да је једина опција која је остала "интервенција из ваздуха" пошто је влада саопштила да је неколико земаља понудило своје авионе за гашење пожара, одговарајући на њене апеле за помоћ.

Према најновијим подацима министарства здравља, у сукобима на овом подручју погинуло је 97, а рањено више од 400 људи.