latinica  ћирилица
28/07/2014 |  19:47 | Аутор: СРНА

Отворен волонтерски радни камп у Добоју

Министар породице, омладине и спорта Републике Српске Нада Тешановић отворила је вечерас у Добоју волонтерски радни камп, на коме ће учествовати око 35 волонтера из свих крајева Републике Српске и 20-ак волонтера из Добоја.
Добој - отварање волонтерског радног кампа - Фото: СРНА
Добој - отварање волонтерског радног кампаФото: СРНА

Тешановићева је рекла да се омладина данас у Добоју окупила да покаже своју солидарност и племенитост и да заједно са становницима Добоја очисте оно што локална власт сматра да је потребно и приоритетно.

Током отварања кампа у касарни у добојском приградском насељу Миљковац, Тешановићева је подсјетила да је стратегија о волонтерима усвојена у Народној скупштини Републике Српске седам дана прије поплава, а управо кроз ту стратегију људи су дознали ко су волонтери.

"Ријеч је о добрим људима који немају старосну ни другу границу пожртвовани да помогну некоме другом", рекла је Тешановићева.

Тешановићева је захвалила Оружаним снагама БиХ, које су уступиле касарну за смјештај волонтера.

Извршни директор Омладинско-комуникативног центра Бањалука Саша Марковић рекао је да ће волонтери бити ангажовани на санацији добојских основних школа "Свети Сава" и "Вук Стефановић Караџић".

"Ово је добар примјер како се Република Српска и БиХ могу обновити, те како се са што мање новца могу санирати оштећења", изјавио је Марковић.

Према његовим ријечима, волонтери ће бити ангажовани на изношењу заосталог материјала из објеката, уклањању шута, који ће расути око школа и припремити земљу за сијање траве како би школе биле спремне за нову школску годину.

"Покровитељ кампова у Добоју и Бијељини је Министарство породице, омладине и спорта Српске, а трошкови су минимални јер се не плаћају трошкови смјештаја, него само храна", истакао је Марковић.

Он каже да су се првој седмодневној радној смјени у Добоју највише одазвали волонтери из Приједора, а за другу смјену већ сада постоје заинтересовани волонтери из иностранства.