latinica  ћирилица
28/07/2014 |  20:41 | Аутор: ТАНЈУГ

Нетанијаху: Крај операције када уништимо све тунеле

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху изјавио је вечерас да Израел мора бити спреман на продужену војну кампању у појасу Газе, која неће бити завршена док сви "терористички" тунели не буду уништени.
Израелски премијер Бењамин Нетањаху - Фото: REUTERS
Израелски премијер Бењамин НетањахуФото: REUTERS

"Морамо бити спремни на продужени кампању. Нема праведнијег рата од овог. Нећемо завршити операцију у Гази док не неутралишемо тунеле, чија је једина сврха убијање наших грађана," нагласио је Нетанијаху на конференцији за новинаре преношеној преко телевизије.
 "Израелски грађани не могу живјети под пријетњом ракета и тунела смрти - смрти од горе и од доле," рекао је израелски премијер.
  Он је такође нагласио да демилитаризација Газе мора бити дио сваког будућег рјешења за ту палестинску територију.
 Том изјавом, која је услиједила након што су се екстремисти из појаса Газе, поново убацили кроз један тунел на југу Израела и напали војнике, распршене су наде у брзо окончање тронедјељне офанзиве.
 "Хамас је окрутни непријатељ, не само за нас, већ и за сопствене грађане. Они су одбацили многобројне прекиде ватре. Ми смо спремни за продужену операцију," рекао је Нетанијаху на дан када је у појасу Газе погинуло најмање 18 Палестинаца, а на југу Израела у минобацачком нападу најмање четворо цивила.
 Сукоби су ескалирали послије напетог затишја прошле ноћи и када се очекивало да међународни напори за успостављање хуманитарног прекида ватре, поводом муслиманског празника, уроде плодом.