latinica  ћирилица
29/07/2014 |  08:44 | Аутор: Агенције

Вилијамсон о налазима истраге о трговини органима

Главни тужилац Еулекса за истрагу злочина трговине људским органима на КиМ и у Албанији 1999. Џон Клинт Вилијамсон издаће данас саопштење о налазима истраге.
 - Фото: РТС
Фото: РТС

Истрага је покренута резолуцијом Савјета Европе и извјештајем Дика Мартија о тим злочинима. Вилијамсон ће у сједишту Савјета министара ЕУ "издати саопштење о налазима скоро трогодишње истраге Специјалног истражног тима" Еулекса, а потом ће одговарати на питања новинара.

Извјештај је проширен и неће се односити само на трговину органима, јер је специјални тим током трогодишње истраге дошао до сазнања и о другим злочинима почињенима на Косову.

Приштински медији пишу да не постоји довољно доказа да се подигну оптужнице за трговину органима, већ да ће за друге злочине одговарати само десетак појединаца из тзв. ОВК.

Саговорник листа Данас, који се бавио пред Хашким трибуналом ратним злочинима, рекао је да је трговине органима на Косову несумњиво било, али да је такве злочине тешко доказати. "Довољно је да погледате извјештај Дика Мартија који недвосмислено указује на постојање тих злочина. Међутим, њих је тешко доказати, првенствено јер нема свједока. Уколико се неки и пронађе, он неће да говори из страха или мијења исказ, што је био чест случај са свједочењима пред Тринубалом", рекао је саговорник. У Мартијевом извјештају који је јануара 2011. прихватила Парламентарна скупштина СЕ, као виновници убијања и вађења органа заробљеника, већином Срба, али и неких Албанаца, наводе се припадници тзв. Дреничке групе, паравојне формације ОВК, на чијем челу је био садашњи премијер Косова Хашим Тачи.

Европски дипломатски извори у Бриселу наводе да ће налазима Вилијамсонове истраге вјероватно тешко моћи да се потврди непосредна кривица Тачија за злочин трговине органима, али је речено да би неки други бивши водећи припадници тзв. ОВК могли бити означени као директни кривци. Марти је својевремено изјавио да он у извјештају није Тачија означио као директног виновника злочина трговине органима, мада је подвукао да је "јако тешко вјеровати да он ништа и никад није чуо или знао" о томе.

У извјештају се као непосредно упућени или уплетени у те злочине наводе Тачијеви сарадници Џавит Халити, Шаип Муја, Кадри Весељи и Фатмир Љимај.