latinica  ћирилица
29/07/2014 |  09:06 | Аутор: АП

Најжешћи сукоби у Гази до сада

Израелски борбени авиони, тенкови и бродови гађали су током ноћи симболе власти Хамаса у граду Гази, у најжешћој ноћи бомбардовања у тронедјељном сукобу.
Газа - Фото: илустрација
ГазаФото: илустрација

Најмање 60 Палестинаца погинуло је ноћас у најжешћем бомбардовању појаса Газе до сада из ваздуха, са мора и копна, након што је израелски премијер Бењамин Нетанијаху упозорио да предстоји дуготрајан сукоб.

Палестинско Министраство здравља је навело да је у посљедња 24 часа убијено 110 људи, а 60 од поноћи. Сви чланови седам породица погинули су током ноћи, преноси Би-Би-Си.

Више од 55 кућа је уништено, а под рушевинама има јо затрпаних људи, рекли су палестински безбједносни извори. Уништена је и празна кућа лидера Хамаса у појасу Газе Исмаила Ханијеа, бившег палестинског премијера. Нападнуте су радио и ТВ станице Хамаса, владине зграде, укључујући министарство финансија и комплекс МУП-а. Лука у Гази је такође уништена, а двије школе и вртић су запаљени, након што су погођени.

Хамас је саопштио да је ноћас испалио 14 ракета, а ракетирање је настављено и сирене су се огласиле у граду Ашкелону и у градовима уз границу с појасом Газе.

Стотине Палестинаца напушта своје домове због упозорења армије. Многи иду ка већ препуним школама УН. Према јучерашњим подацима УН-а, више од 170.000 људи размјештено је у 82 школе.

Генерални скеретар УН Бан Ки Мун изразио је забринутост због извјештаја да је Израел поново бацао летке, упозоравајући становнике сјеверног дијела те палестинске територије да се евакуишу, и додао, да агенције УН немају више могућности да помогну расељеним људима. Израел истиче да упозорења упућује како би се избјегле цивилне жртве. Упркос таквим упозорењима, палестински званичници наводе да је од почетка израелске офанзиве погинуло најмање 1.115 Палестинаца, већином цивила.

На израелској страни до сада су погинула 53 војника и три цивила.

И док насиље ескалира, највише дипломате Велике Британије, Француске, Њемачке, Италије и САД обећавају да ће удвостручити напоре да убиједе двије стране да прихвате примирје.