latinica  ћирилица
29/07/2014 |  11:19 | Аутор: Б92

Вилијамсон: Нема доказа за трговину органима

Специјални тужилац Еулекса Клинт Вилијамсон каже да његов тим још није дошао до доказа за покретање оптужнице за трговину органима на Косову.

Вилијамсон је рекао да ће истрага за трговину органима и даље бити фокус истраге његовог тима и није искључено да ће касније бити подигнуте оптужнице, али да то сада није могуће. Навео је да ће ипак бити подигнуте оптужнице против неких лидера ОВК због прогона Срба, али тек када буде формиран Специјални суд за ратне злочине на Косову.

"Специјални тим дошао је до неспорних доказа против појединих бивших лидера ОВК", рекао је Вилијамсон. Појединци које смо истраживали су били на самом врху ОВК, рекао је он на питање да ли су неки од осуњичених из свијета политике и додао да неће изнијети више детаља.

Он се пожалио на застрашивање свједока. Похвалио је сарадњу Србије, Албаније, Црне Горе и неких званичника власти у Приштини, као и појединих НВО, тужиоца Владимира Вукчевића и Тужилаштво за ратне злочине Србије, као и организације за нестала лица.

"Док год шачица моћника покушава да спријечи истрагу, цијену ће плаћати цијело Косово, јер ово оставља таман облак над Косовом", рекао је Вилијамсон.

Вилијамсон каже да су сва открића његовог тима у складу с извјештајем Дика Мартија и да нису одбацили ваљаност оптужби, али да немају доказе да покрену оптужнице за трговину органима.

"Немамо много додатних информација које би расвијетлиле шта се десило са људима, потрага за тим ће остати важан задатака за нас. Тим ЕУ ће наставити истрагу о трговини органа на Косову, али у овом тренутку не могу да кажем да постоје чврсти докази да се то догађало", рекао је Вилијамсон.

Подсјећајући да Мартијев извјештај говори о мучењу неалбанаца, Вилијамсон је рекао да његов тим није дошао до доказа да је било више људи и да је већи број неалбанаца било жртва.

"Извјештај да су стотине људи биле изложене није у складу са оним до чега смо ми дошли, али свирепост злочина не умањује ни то да је и један човјек у питању", додао је.

Како је најавио, оптужнице ће бити подизане након што буде формиран Специјални суд за злочине на Косову. Подсјетимо, раније се спекулисало у јавности да ће тај суд бити на Косову, али све је извјесније да ће суд бити у Хагу.

Вилијамсон вјерује да ће моћи да подигне оптужницу против неких лидера ОВК због учешћа у етничком прогону Срба.

"Оно што се догодило послије рата на Косову био је брутални напад на Србе који су жељели да остану, то су углавном били стари и болесни, али и Албанци који су се противили", рекао је он.

Суд ће имати свој статут и свој правилник који ће бити заснован на косовском закону, али и на међународном праву. Особље ће бити међународни стручњаци, правници и судије. Преговори још трају и не могу да вам дам одговор гдје ће суд бити смјештен. На питање зашто се то не суди у МКС у Хагу, он је рекао да од Кумановског споразума, кад су сукоби престали, од тог тренутка Хашки трибунал није надлежан, и зато се успоставља специјалан суд.

"У току је рад на оптужницама, нећемо бити у огућности да направимо тужбу док се не успостави суд... Али, случај ће бити све јачи и јачи и настављамо да прикупљамо свједоке", рекао је Вилијамсон.

"Што се тиче трговине органима, не искључујем да ће и то бити укључено у оптужницу, мислим да постоји могућност да ће бити подигнуте оптужнице и за то", каже он.

Дел Понте: Штета што нема доказа

Бивша главна хашка тужитељка Карла дел Понте изразила је жаљење што Вилијамсонов тим није пронашао довољно доказа за подизање оптужнице против одговорних за трговину органима на Косову.

"Знате, то је штета, али нисам изненађена јер је много теже да се обави адекватна истрага послије толико много година од онога што се догодило", рекла је Карла Дел Понте за Танјуг и објаснила да ни хашки истражитељи нису могли да пронађу доказе "јер нико није хтио да им помогне".

 Она је изразила наду да ће у будућности ипак бити пронађено довољно доказа да се подигне оптужница за трговину органима. Истакла је чињеницу коју је Вилијамсон изнео на прес конференцији у Бриселу, да он лично вјерује да је било трговине органима. Она је изнијела доказе за трговину органима на Косову у својој књизи "Лов", 2008. године.

 

Породице несталих езадовољне извјештајем Вилијамсона

 Удружење породица несталих на Косову и Метохији изразило је незадовољство извјештајем који је представио главни тужилац Клинт Вилијамсон , наводећи да је очекивало јасну потврду трговине органима отетих Срба и оптужнице против представника власти самопроглашеног Косова због командне одговорности.
Породице несталих наводе да су предале истражиоцима доказе и да је "немогуће" да истражни тим Вилијамсона није успио да прецизира да је било трговине органима, преносе београдски медији.

У Удружењу истичу да је на листи несталих 530 косовских Срба, чији се остаци не налазе ни на Косову, ни у Албанији и наводе да правда за почињене злочине над Србима на Косову неће бити задовољена, ако не буду осуђени челници косовске владе и против њих не буде подигнута оптужница на основу командне одговорности.

У Удружењу се надају да ће на оптуженичку клупу на првом месту доћи Хашим Тачи и да ће се судити по командној одговорности за злочине над Србима.

Изражавајући жељу да се што прије формира специјални суд, породице несталих Срба истичу да за протеклих 15 година није процесуиран ниједан случај против Албанаца због злочина над Србима и да испада да су "Срби сами себе киднаповали, сами себи вадили органе, саме себе убијали".

Вилијамсон је данас у Бриселу рекао да није нађено довољно доказа да су киднапованим лицима на Косову 1999. године насилно вађени органи, али да постоје докази о умијешаности врха ОВК у злочине над Србима на Косову.

Векарић: Извјештај објективан

Тужилаштво за ратне злочине Србије оцијенило је да је извјештај Клинта Вилијамсона, главног тужиоца за трговину органима на Косову, веома значајан и објективан, јер су доказани ратни злочини над Србима и да их је организовало руководство такозване ОВК. Замјеник тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић, сматра да је важно то што је Вилијамсон рекао да су доказани ратни злочини и што указује на потенцијално одговорне за те ратне злочине.