latinica  ћирилица
29/07/2014 |  11:47 | Аутор: Агенције

Беч: Дипломатски спор због хотела "Могрен"

Након што је интервентна јединица црногорске полиције прошле седмице избацила раднике и госте из будванског хотела "Могрен", амбасадорка Црне Горе у Аустрији Славица Милачић позвана је у МИП Аустрије који јој је предао протестну ноту.

Изгледало је као да полиција жели да ухапси опасне терористе, када су прошлог четвртка специјалне јединице црногорског МИП-а упале у хотел, истиче бечки "Стандард".

Лист наводи да се није радило о наоружању, дроги или ослобађању талаца, већ да је 60 полицајаца упало у хотел да би један олигарх близак држави "вратио" хотел "Могрен". Подсјећа да се око нерашчишћених власничких односа води спор од 2003. године, када је предузеће "Меркур систем" побиједило на тендеру, али посао није реализован, јер од стране "Будванске ривијере" није успостављен предвиђени фонд.

Шеф "Меркура" је почасни конзул Аустрије у Црној Гори Милан Мрваљевић, а у хотелу се налази и канцеларија Конзулата, што је ову ситуацију учинило питањем за МИП Аустрије.

Амбасадорки Црне Горе у Бечу предата је протестна нота, јер, како истиче дневник, службеници нису показали судско рјешење, нити било који други званичан документ приликом затварања просторија.

У вези с овим хотелом води се више поступака, чак је и пред Европским судом за људска права.

"Чекамо сада на званичан документ како би предузели правне кораке", објаснио је Стеван Ценић из компаније "Меркур".
"Стандард" указује да је полиција примијенила силу над запосленима у хотелу који нису жељели да напусте зграду, и наводи да су и гости хотела премјештени у собе "Будванске ривијере", која је за само пар сати добила и дозволу за рад за хотел "Могрен". Лист подсјећа и да је директор "Будванске ривијере" потпредсједник владајуће ДПС-а Светозар Маровић.