latinica  ћирилица
29/07/2014 |  12:11 | Аутор: СРНА

Подршка идеји увођења три ентитета у БиХ?

Међународна кризна група /ИЦГ/ у посљедњем извјештају о БиХ заговара подршку идеји увођења три ентитета, односно увођење и ентитета са хрватском већином, наводи се у анализи Института за друштвенополитичка истраживања из Мостара.
 - Фото: Wikipedia
Фото: Wikipedia

Извјештај Међународне кризне групе, наводи се у анализи, објављен је под снажним утицајем администрације САД и у великој мјери одступа од досадашњих таквих докумената ИЦГ-а, пишу "Вечерње новости".

У ранијим извјештајима аналитичари ИЦГ нису се устручавали од порицања чињеничног уставног оквира БиХ, односно концепта конститутивних народа, зузимајући се за централизацију и унитаризацију као политичко-административни концепт најпримјеренији за БиХ.

Они сада тврде да БиХ треба озбиљну уставну реконструкцију на начин да нови аранжмани треба да фаворизују федералистичка рјешења, док су централистичка погубна, наводи се у анализи мостарског Института.

У анализи се истиче да "још револуционарну промјену" представља тврдња да је у БиХ "потребан нови поредак : нормална федерација, територијално дефинисана, без посебне улоге конститутивних народа, али таква да одговара интересима њене три заједнице и правима свих грађана".

У извјештају ИЦГ наводи се да нема ничег погрешног у вези са хрватским ентитетом, који би ријешио многе проблеме - не би било више потребе за кантонима и односи између БиХ и ентитета, као и између ентитета и општина могли би бити конзистентни у цијелој БиХ.

Међународна кризна група наводи да је главна препрека ентитету са хрватском већином – политичка.

"То је веома увредљиво за Бошњаке. Ипак, образложење њиховог одбијања звучи празно", истичу аналитичари ИЦГ, који сматрају да је страх Бошњака од евентуалног референдума о иступању "хрватског ентитета" из БиХ неутемељен с обзиром да то за скоро 20 година није учинила ни територијално много компактнија Република Српска.

Објективно, Бањалука је у најснажнијој позицији, наводи се у извјештају и истиче да је Бањалука надишла иностране диктате ОХР-а и спријечила преузимање њених надлежности од БиХ.

Трећи ентитет није неминовно конфедерализација БиХ

Република Српска требало би да настави да инсистира на својим изворним правима полазећи од Дејтона, јер евентуално стварање трећег ентитета у БиХ не значи неминовно и конфедерализацију БиХ, рекао је Срни извршни директор београдског Центра за стратешку сарадњу Драгомир Анђелковић.

Поводом најновијег извјештаја Међународне кризне групе /ИЦГ/ у коме се, према анализи Института за друштвено-политичка истраживања из Мостара, заговара увођење трећег ентитета са хрватском већином, Анђелковић је оцијенио да САД неће тако лако прихватити конфедерализацију БиХ, иако је то у суштини била изворна идеја Дејтона.

Анђелковић је оцијенио да САД, односно центри моћи који стоје иза Контакт групе, "на неки начин сада врло лукаво покушавају да придобију и Хрвате на своју страну тако што им се прије наговјештава него јасно нуди стварање трећег ентитета".

Напомињући да у њиховом приједлогу постоје и нека рјешења која, ипак, говоре о централизацији, Анђелковић је објаснио да би то би била нека врста децентрализације за Хрвате, а с друге стране централизација за Србе, јер је "Република Српска према Дејтону ентитет, значи држава, са врло високим овлаштењима".

"Што се нашег приступа тиче, ми треба да инсистирамо на изворним правима Републике Српске, полазећи од Дејтона, а да ли ће бити трећег ентитета или не то је пре свега ствар Хрвата и муслимана, односно њиховог дефинисања односа у оквиру њихове садашње федерације", рекао је Анђелковић.

Он је указао да би Срби требало да штите своје националне интересе и да скептично прихватају сваки приједлог Запада.

"Ми треба да штитимо своје националне интересе, а не треба уопште да се уздамо да ће нам неко са Запада помоћи у томе и сваки предлог који одатле долази треба врло скептично прихватати. Једино што ми треба да радимо, јесте да упорно инсистирамо на Дејтону и да не прихватамо било какво даље деградирање јурисдикција Републике Српске", закључио је Анђелковић.