latinica  ћирилица
29/07/2014 |  12:15 | Аутор: СРНА

Поскупљује брашно у РС

Због изненадног раста цијене нове пшенице на свјетским берзама идућих дана у Српској се може очекивати поскупљење брашна.

Предсједник Удружења млинара РС Зоран Кос рекао је да је у протеклих пола мјесеца чак и дошло до благог пада цијена брашна, након чега је дошло до скока.

- Врећа брашна од 25 килограма са 18,5 марака појефтинила је на 17,5 марака, док је цијена вреће брашна из Србије са 17 марака "пала" на 16 КМ - казао је Кос и додао да је ово појефтињење било кратког даха, јер је цијена нове пшенице са 150 евра за тону већ "скочила" на 160 евра, док је у Мађарској та цијена већ достигла 190 евра.

- Нова пшеница стартовала је са ниском цијеном, али је за 15 дана та цијена подивљала - казао је Кос и додао да се због тога већ идућих дана може очекивати раст цијена брашна.

Кос је нагласио да не знају дугорочну прогнозу кретања цијена пшенице, па самим тим ни брашна.

- До изненадног поскупљења дошло је због лоших овогодишњих приноса пшенице, те лошег квалитета хљебног жита, како у Српској тако и у земљама у региону - казао је Кос. 

Предсједник Удружења пекара РС Саша Тривић рекао је да се цијене хљеба у Српској неће мијењати.

- Нисмо мијењали цијене када је дошло до појефтињења брашна, тако да нећемо мијењати ни сада када дође до поскупљења - рекао је Тривић.