latinica  ћирилица
29/07/2014 |  12:33 | Аутор: РТРС

Дани фотографије у Требињу

У Требињу су почели пети Дани фотографије и наредних мјесец дана љубитељи ове умјетности имаће шта да виде на крајњем југу Српске. Окосницу и овогодишњих дана чине фото радионице и изложбе.

 Синоћ је отворена државна изложба „Фото БиХ“ , а то је само дио планираних садржаја. 

Фотографисање под водом, аеробно фотографисање, израда употребом старих метода и аналогног фото апарата, само су неки од садржаја које су ове године обухватиле радионице. Фотографи са искуством, предавачи несебично су преносили занања на полазнике ове специфичне школе. Будуће колеге више него задовољни показаним и наученим.

И за предаваче је свака радионица ново искуство. Уживају у овом креативном раду и признају присјете се својих фотографских почетака.

"Сваке године је јако лијепо. Дјеца су ставрно срећна, уживају у радионицама, добро се забављају и праве заиста добре фотографије. Прилично су талентовани, биће ту добрих фотографа, али и модела. Највише волим кад људима поклоним фотографије на којима су они, срећа на њиховим лицима и мене усрећује", рекао је Адриан Клоти из Холандије.

Организатори, без обзира на материјалне потешкоће настоје да одрже континуитет и квалитет требињских дана фотографије. Без властитих просторија, уз подршку пријатеља и љубитеља фотографије, импровизоване фото лабораторије постају градски парк, ријека Сушица или планинарски дом.

"Више је досадило да понављамо ту причу ево већ годинама, још не успијевамо да ријешимо тај проблем. Кориситмо искуства претходних година и тако радимо и Пете дане, настојимо да пренесемо знање младима да их нешто научимо“, додао је Славенко Вукасовић, Фото кино клуб Требиње.

Осим државне изложбе Фото БиХ, која је отворена синоћ у наредних мјесец дана биће отворене самосталне изложбе Требињаца Предрага Муцовића и Нинослава Илића. Биће промовисана и фотомонографија „Пут Св. Василија Острошког“ за коју су већи дио фотографија радили чланови Фото кино клуба.