latinica  ћирилица
29/07/2014 |  12:58 | Аутор: РТРС

На данашњи дан свијет остао без чувеног Ван Гога

Један од најпознатијих, најцјењенијих и најутицајнијих сликара на свијету, Винсент Ван Гог умро је на данашњи дан 1890. године пошто је два дана раније пуцао себи у прса.

Он је због дубоке депресије 1889. године на властити захтјев је примљен у психијатријску болницу у Сан Реми, а имао је 37 години када је себи одузео живот.

Ван Гог је за свог живота продао само једну слику, а његова најбоља дјела настала су за мање од три године и то пред крај живота.

Специфична су по страственим покретима четке, интензивним бојама, као и у кретању линије и форме. Био је веома плодан умјетник, с обзиром да је за 10 година, колико је сликао, направио око 900 дјела.

Међу најпознатијим су му дјела из серије Сунцокрети, затим Ириси, аутопортрети, Житно поље са чемпресима...

Он је један од највећих сликара постимпресионизма и зачетник колористичког експресионизма и деценијама послије смрти једна је од најутицајнијих фигура у умјетности. Хиљаде његових слика и цртежа и данас се копирају, а његов стил и даље служи као инспирација многим младим умјетницима.

Његов непоновљиви спој форме и садржаја је моћан, драматичан, лирски ритмичан, маштовит и емотиван, а за самог умјетника је представљао начин да објасни своју борбу против лудила и његово разумијевање духовне суштине, човјека и природе.

Осим што је био велики умјетник, Ван Гог је остао познат и по својој ексцентричности и ћудљивој нарави што је и показао када је у нападу беса и љубоморе сам себи одсјекао ухо.

Рођен је 1853. године у Зундерту у Холандији, а одрастао је уз мајку, оца свештеника, три сестре и два брата. Ван Гогови су били највећа породица трговаца умјетничким дјелима и захваљујући стрицу, Винсент је са 22 године постао трговац репродукцијама у Лондону.

Овај, слабо плаћени посао је напустио, након чега је неко вријеме радио као учитељ и тада се опробава у сликарству радећи социјалне теме - раднике у руднику и њихове породице.


Почетком 1886. године одлази у Париз гдје упознаје Анри де Тулуз-Лотрека, Пола Гогена и Пола Сезана. Иако у Паризу нико није желио његове слике, смогао је снаге и вјере у себе да настави да слика.

Из Париза одлази у Арл, на југу Француске, гдје је нашао надахнуће за своја дјела, а ту му се у једном моменту придружује и Гоген прије одласка на Јужна мора.