latinica  ћирилица
29/07/2014 |  14:03 | Аутор: ТАНЈУГ

Србија позвала своје држављани да напусте Либију

Министарство спољних послова препоручује грађанима Србије да, због интензивирања сукоба у Либији, хитно напусте ту земљу, изјавио је министар Ивица Дачић.

Дачић је саопштио да због интензивирања оружаних сукоба у Либији и крајње нестабилне безбједносне ситуације у Триполију, МИП препоручује свим грађанима Србије да хитно напусте Либију и уздрже се од путовања у ту земљу.

Држављани Србије који тренутно бораве у Либији за конкретна упутства могу се обратити Амбасади Србије у Триполију која  остаје отворена, али због настале ситуације може да пружи конзуларну заштиту у ограниченом обиму. Преко амбасаде могу се добити упозорења у вези са кризном ситуацијом у Триполију и околини, као и обавјештења о могућим правцима за напуштање либијске територије.

Међународни аеродром у Триполију је затворен, а други аеродроми су у ограниченој употреби, без прецизног реда летења. Један од могућих праваца напуштања либијске територије је копненим путем, преко Туниса, наводи Министарство.

У Либији се тренутно налази око 100 српских држављана запослених у интернационалним компанијама и медицинским установама. Један број је напустио земљу.