latinica  ћирилица
29/07/2014 |  15:14 | Аутор: РТС

У нападима Израела погинуло 90 Палестинаца

Најмање 90 Палестинаца убијено је у нападима Израела на Појас Газе из ваздуха, са копна и мора. Хамас је јутрос испалио десетак ракета на Израел. Агенције УН немају више могућности да помогну расељенима, каже Бан Кимун.

Сви чланови седам породица погинули су током ноћи, навели су палестински званичници, а преноси Би-Би-Си.

Педесет пет кућа је уништено у израелским операцијама прошле ноћи и људи су затрпани у рушевинама најмање три, рекли су палестински безбједносни извори.

Уништена је такође и празна кућа лидера Хамаса у појасу Газе Исмаила Ханијеа, бившег палестинског премијера.

Циљано је још девет других зграда, три џамије и четири фабрике су такође уништене. Нападнуте су радио и ТВ станице Хамаса, владине зграде, укључујући министарство финансија и комплекс министарства унутрашњих послова.

Лука у Гази је такође уништена, а две школе и вртић су запаљени, након што су погођени.

На израелској страни, ноћас и рано јутрос, страдало је десет војника. Петорица од њих погинули су у окршају с Палестинцима који су покушали да уђу на територију Израела кроз један тунел у близини границе са Газом.

Војно крило Хамаса је саопштило да је током ноћи испалило 14 ракета, а ракетирање је настављено и сирене су се огласиле у граду Ашкелону и у градовима уз границу с појасом Газе.

Ирански врховни вођа ајатолах Али Хаменеи оптужио је Израел да је починио геноцид у Појасу Газе и позвао исламске земље да наоружају Палестинце који, како је рекао, ратују против "ционистичког режима".

Генерални скеретар УН Бан Кимун саопштио је да је забринут због извештаја да је Израел поново бацао летке, упозоравајући становнике сјеверног дијела те палестинске територије да се евакуишу. Рекао је да агенције УН немају више могућности да помогну расељеним људима.

У вријеме када је подршка Израелаца офанзиви на појас Газе изузетно јака, државни секретар САД Џон Кери нашао се на удару жестоких критика Израела због својих покушаја да укључи Катар и Турску у преговоре о прекиду ватре. 

Израел истиче да упозорења упућује како би се избјегле цивилне жртве.