latinica  ћирилица
29/07/2014 |  16:04 | Аутор: ТАНЈУГ

Њемачки извозници због санкција губе шест милијарди евра?

Обим извоза из Њемачке у Русију ове године може да се смањи за 17 одсто, што је приближно шест милијарди евра, процијенило је Удружење трговинско индустријских комора Њемачке. ДИХК се у својим процјенама ослања на извјештаје њемачких компанија у Москви и Санкт Петербургу, преноси дневник Ханделсблат.

Њихови представници изражавају озбиљну забринутост због тога су што многи руски партнери близу прекида сарадње, наводи се у тексту.
 Дијелом то се већ догодило, рекао је руководилац ДИХК, Фолкер Трејер. По његовом мишљењу, њемачко-руски економски односи "овог момента су озбиљно отежани". Прије недјељу дана Трејер је казао да ће због увођења санкција против Русије да трпи четвртина њемачких извозника.
 Посебне проблеме око даље сарадње имаће машински сектор. Већ двије трећине произвођача машинског комплекса је осјетило негативне посљедице украјинске кризе. У већој мјери то је утицало на предузећа на истоку земље, јер су она традиционално тијесно везана са Русијом и Украјином. У цјелини је у првом тромесечју ове године извоз њемачке опреме у Русију смањен 17,2 одсто.
 Савезно удружење средњих предузећа упозорило је да је због конфликта у Украјини изгубљено 25.000 радних мјеста у Њемачкој. Шеф тог удружења, Марио Охофен, је у  интервјуу листу Лајпцигер Фолксцајтунг рекао да је у Њемачкој 300.000 људи повезано са руским бизнисом.
 Према његовим ријечима, трговинске санкције Запада ће довести до рецесије у Русији, а "то може да кошта Њемачку пола поена економског раста".