latinica  ћирилица
29/07/2014 |  18:00 | Аутор: Блиц

Изетбеговић одбио сусрет с израелским амбасадором

Предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине Бакир Изетбеговић изјавио је данас у Сарајеву да је примио службени позив за сусрет с нерезидентним амбасадором Израела за БиХ Давидом Коеном, али да му, након 1.000 људи убијених у Гази по ко зна који пут, “срце није то допустило”.

Он је додао да је разочаран реакцијом свијета, јер он ту не може ништа битно промијенити, осим рећи људску ријеч.

Изетбеговић је истакнуо да је “поражен реакцијама“ Њемачке и САД-а који признају право Израела на одбрану.

“Одбрану чега? Отели су земљу и сад на њој граде насеља игноришући све резолуције УН-а и сад их неко разумије у насиљу које проводе над трудним женама и дјеcom у рамазану. Ужас!“, казао је Изетбеговић.

Нагласио је да слабост привлачи насилнике, те да је и наша слабост и неорганизираност привукла невољу.

“Никад више нећемо бити слаби, а кад муслимани у свијету буду довољно јаки, онда ће и Њемачка и САД и сви остали реаговати како треба“, рекао је Изетбеговић.

Члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић изјавио је да није примио службени позив за сусрет с нерезидентним амбасадором Израела у БиХ.

“Готово осам година сам члан Предсједништва и мислим да би било дегутантно срести се с тим човјеком у тренутку ових дешавања у Гази. Можемо видјети да сваку вечер гину дјеца и то није више ствар само рата и сукоба, како неки кажу, зараћених страна, и о чему да ми разговарамо“, истакнуо је Комшић.

С нерезидентним амбасадором Израела у БиХ Давидом Коеном 23. јула разговарао је члан Предсједништва БиХ Небојша Радмановић о “билатералним односима БиХ и Израела, политичкој ситуацији у БиХ“ и, како је наведено у саопштењу Службе за односе с јавношћу Предсједништва БиХ, о актуелним дешавањима у Појасу Газе и на Блиском Истоку.

 

"Одбијање сусрета са амбасадором Израела - скандалозно и недипломатски"

 

Одбијање сусрета са страним дипломатом, како је најавио да ће учинити предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић са амбасадором Израела за БиХ Давидом Коеном, скандалозно је и недипломатски, изјавила је посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић.
"Амбасадор Израела Коен дошао је у БиХ у жељи да члановима Предсједништва БиХ објасни неке потезе своје земље у вези са ратом у Гази. То је прилика да чланови Предсједништва БиХ чују о проблему који се тичу свих и вјероватно би свако отворио врата да саслуша оно што ће рећи овај дипломата", рекла је Мајкићева.

Душанка Мајкић

Она је нагласила да су Изетбеговић и Комшић и до сада често иступали мимо свих дипломатских протокола и усаглашене спољне политике коју води Предсједништво БиХ, и познато је да су власти Републике Српске због тога биле веома често принуђене да оштро реагују.

"Подсјећам да чланови Предсједништва БиХ као колективни шеф земље морају бити дипломате. Дипломатија подразумијева стални контакт са дипломатским представницима других земаља на питањима рјешавања проблема спољне политике, посебно питања мира", рекла је Мајкићева.

Она сматра да су Изетбеговић и члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић таквим понашањем сами себе елиминисали из улоге члана Предсједништва, те да су оваквим потезом учинили да је БиХ још једном заслужила епитет земље скандала.

За изјаву Изетбеговића да "слабост привлачи насилнике" и да је "наша слабост и неорганизованост привукла невољу", те "кад муслимани у свијету буду довољно јаки онда ће Њемачка и САД и сви остали реаговати како треба", Мајкићева сматра да представља поруку на обје стране.

"Прва порука је муслиманима: Јачајте, наоружавајте се и припремајте се за свети рат. Друга порука је свим осталим: Пазите шта ће се десити ако дирнете становништво муслиманске земље. Није први пут да Изетебеговић шаље овакве поруке", истакла је Мајкићева.

Она сматра да би на такве поруке требало да реагују они на које се те поруке односе, првенствено земље Запада - САД и Њемачка.

"Не могу да вјерујем да ће оваква порука проћи без одјека", напоменула је Мајкићева.