latinica  ћирилица
29/07/2014 |  18:58 | Аутор: AFP

ЕУ пооштрила економске санкције Русији, САД пријете новим

Европска унија пооштрила је данас економске санкције против Русије, у нади да ће приморати Москву да промијени политику кад је ријеч о Украјини, а амерички државни секретар Џон Кери упозорио је да и САД припремају нове санкције Русији.

"Постигнут је политички споразум о пакету економских санкција", рекао је портпарол дипломатске службе ЕУ, након вишечасовног састанка амбасадора 28 држава чланица Уније у Бриселу, пренио је АФП.
Нове мјере превазилазе мјере замрзавања средстава и забране виза које су досад уведене и намећу ограничења у финансијском, војном и енергетском сектору како би Русија платила већу цијену континуиране интервенције и подршке коју пружа проруским активистима у Украјини, наводи француска агенција.
Убрзо након што је ЕУ постигла договор о новим мерама, Кери је изјавио да и САД припремају нове санкције Русији због улоге коју има у распиривању кризе у Украјини, јавиле су агенције.
"У процесу смо припреме додатних санкција, заједно са Европом", рекао је Кери новинарима, преноси АФП.
Он је, међутим, додао да руски предсједник Владимир Путин још увијек "има избора" с обзиром на његову способност да утиче на проруске активисте.
Шефови држава и влада Француске, САД, Њемачке, Британије и Италије јуче су потврдили "намјеру да усвоје нове мјере против Русије".
Међу новим мјерама је, прије свега, могућност ограничења приступа руских банака европским тржиштима капитала, што би могло да угрози предузећа за пружање финансијских услуга која послују у Русији, наводе француски медији.
У мјере које ће бити увршћене у нови пакет спада и ново замрзавање банковних рачуна и забрана боравка особама из блиског окружења предсједника Путина, као и забрана продаје оружја, осјетљивих технологија у домену енергетике и производа са двојном употребом у цивилне и војне сврхе, преноси француски лист "Монд".
Многе државе чланице ЕУ, међу којима Њемачка и Италија, имају значајне економске везе са Русијом која, такође, снабдијева европски блок трећином потребног гаса, због чега је Бриселу тешко да слиједи Вашингтон у усвајању строжих санкција Москви.
Међутим, рушење малезијског авиона 17. јула, за који се вјерује да су га оборили проруски активисти на истоку Украјине ракетом произведеном у Русији, радикално је променило ситуацију због чега се идеја о ширим и строжим економским санкцијама нашла у врху агенде ЕУ, закључује АФП.