latinica  ћирилица
30/07/2014 |  08:34 | Аутор: СРНА

ТЕ Гацко поново ради

Термоелектрана Гацко, након успјешно завршеног ремонта, синхронизована је на мрежу и очекује се њен поуздан и стабилан рад, као и испуњење плана производње, потврдио је извршни директор за послове производње електричне енергије и развој овог предузећа Борислав Вујичић.
ТЕ "Гацко" - Фото: СРНА
ТЕ "Гацко"Фото: СРНА

Вујичић је истакао да је ремонт, који је био планиран да се заврши за 40 дана, урађен дан раније, те да је акценат стављен на побољшање ефикасности котловског постројења и искоришћење расположиве топлоте из гатачког лигнита.

"На турбоагрегату су урађене ревизије свих уређаја и дијелова који су предвиђени за ниво редовног ремонта", каже Вујичић и додаје да су на димњаку термоелектране, чија је висина 162 метра, урађени специјалистички и инвестициони радови.

Према његовим ријечима, током ремонта се посебно истакла активност и залагање властите стручне и радне снаге.

Вујичић каже да се на депонији Термоелектране налази око 140 хиљада тона лигнита, а у спремницима за мазут 1.400 тона мазута, те да су Рудник и ТЕ Гацко, Електропривреда Републике Српске и Министарство индустрије, енергетике и рударства предузели значајне активности да се обезбиједи довољна количина горива за континуирани рад Термоелектране.

Средства за ремонт, који је коштао око шест милиона КМ, обезбијеђена су из властитих средстава ТЕ Гацко, а радове су изводили радници предузећа, док су за специјалистичке послове били ангажовани други извођачи.