latinica  ћирилица
30/07/2014 |  09:21 | Аутор: ТАНЈУГ

Газа: Гранате на школу УН, 19 мртвих

Деветнаест људи је рано јутрос погинуло у Гази када су тенковске гранате погодиле школу под управом УН, у којој су стотине Палестинаца потражиле уточиште.
Газа: Гранате на школу УН,16 мртвих - Фото: Beta/AP
Газа: Гранате на школу УН,16 мртвихФото: Beta/AP

Према ријечима здравствених званичника, у нападу је повријеђено 40 Палестинаца.

Портпарол организације УН за пружање помоћи Аднан Абу Хасна рекао је да је школа "Абу Хусеин" у избјегличком кампу Џабалија погођена у саму зору, у 4.30 по локалном времену.

У ранијем гранатирању на сјеверу појаса Газе погинула је 11-годишња хендикепирана дјевојчица, рекао је портпарол хитних служби Ашраф ел Кидра, а у гранатирању које је услиједило у центру те мале територије на обали Средоземног мора убијена је 16- годишња дјевојчица. Убрзо потом на југу, у Јан Јунису, убијено је 10 чланова једне породице, укључујући дијете.

Број погинулих у Гази повећао се на безмало 1.260, рекао је Кидра, преноси АФП.

Само јуче је погинуло 109 Палестинаца.

Израел је јуче кренуо у најтежи ваздушни и артиљеријски напад на Газу, у сукобу који траје већ три недјеље.

У тим нападима уништени су кључни симболи палестинске милитантне организације Хамас, која има власт у Гази, као и једина централа која снабдијева струјом ову малу, али изузетно насељену област.

Израел је интензивирао офанзиву на Газу послије јучерашње најаве премијера Бењамина Нетањахуа да се јеврејска држава спрема за продужену офанзиву на ту палестинску област, и да ће она трајати све док сви подземни Хамасови тунели не буду уништени.

Израелска војска појачала је офанзиву након погибије 10 војника у понедјељак. Премијер Бењамин Нетањаху упозорио је да предстоји дуг сукоб. Безбједносни кабинет Израела састаће се данас поново да процијени ситуацију и размотри даљње кораке. Армија наводи да је потребно око недјељу дана да заврши главну мисију уништавања тунела прокопаних испод границе за убацивање у Израел и да постоји јака подршка јавности да се офанзива настави.

Са јутрошњим жртвама, најмање 1.223 Палестинца су погинула, а 7.000 је рањено од 8. јула када је Израел покренуо, прво ваздушну, а потом и копнену офанзиву на Газу.

МИЛИТАНТИ ПУЦАЛИ ИЗ ОКОЛИНЕ ШКОЛЕ

Израелска војска саопштила је данас да су милитанти који су били стационирани близу школе мисије УН у Гази пуцали из минобацача, те да су израелске снаге узвратиле на ту ватру.
Ово је први званични коментар Израела о погибији 19 Палестинаца у школи која је, према наводима УН, погођена израелском артиљеријском ватром.

"Раније овог јутра, милитанти су испалили минобацачке гранате на израелске војнике из близине школе УНРВА у избјегличном логору Џебалија. Израелски војници одговорили су према извору ватре и ми још испитујемо тај инцидент", рекао је израелски војни портпарол.

Званичник УН раније је рекао да је 19 људи погинуло у школи коју је погодило пет израелских тенковских граната.

УН су саопштиле да је напад извршен упркос сталним упозорењима да су се у зграду склонили цивили.

Од почетка сукоба у Гази 8. јула погинуло је више од 1.200 Палестинаца, а на израелској страни живот су изгубила 53 војника и три цивила.