latinica  ћирилица
30/07/2014 |  10:39 | Аутор: РТРС

Дугови шпанског фудбала и "краљевско" трошење најбогатијих

Професионална шпанска фудбалска лига објавила је годишњи извјештај о финансијском стању својих клубова, у којем је наведено да је дуг клубова 482 милиoна евра.
Реал Мадрид - Барселона - Фото: AP
Реал Мадрид - БарселонаФото: AP

To je 165 милиoна мање него лани, односно 25 одсто се смањио дуг, преноси "goal.com".

"Према уговору лиге и Пореске управе из априла 2012. лига прати и контролише како клубови спроводе економске мјере.До 30. јуна дуг професионалних клубова био је 482 милиона евра, а на крају сезоне 2012/13. био је 647 милиона. Поређење тих бројки показује очигледан пад пореског дуга од 25 одсто. А лани је он био 120 милиона мањи него на крају сезоне 2011/12.", саопштила је ЛФП.

БАРСЕЛОНА СМАЊИЛА ДУГ И ПРИХОДОВАЛА 530 МИЛИОНА ЕВРА

Фудбалски клуб Барселона успио је прошле сезоне да оствари рекордни приход од чак 530 милиона евра, док профит износи 41 милион.

Хавијер Фаус, члан управе клуба задужен за финансије, рекао је како је за четири сезоне, откад је нова управа дошла на чело, клуб остварио профит од 113 милиона евра.

Истакао је и да је зарађен профит у претходној сезони чак други најбољи, бољи од њега остварили су у сезони 2011/2012.

Тада је профит износио 49 милиона евра. Каталонски клуб је успио у претходној сезони да смањи дуг за 44 милиона евра. Прије четири године Барселона је дуговала 431 милион, док је сада тај дуг смањен на 287 милиона.

Фаус је истакао да су комерцијални и спонзорски уговори били веома битни у посљедњих неколико година. Рекао је да постоји посебна заинтересованост на тржишту Бразила и Русије, и да би Лионел Меси требало да буде важан за тржиште Русије, док би Нејмар требало да буде битан за тржиште своје домовине.

- Много смо јачи и сматрамо да имамо већу присутност у свијету него што је то било прије четири године - рекао је Фаус, а преноси званичан сајт клуба. Поред новчаног успјеха, управа Каталонца која је на челу клуба задње четири године, успјела је да оствари још један подвиг. На Форбсовој листи најбогатијих клубова успјели су да скоче са 24. на друго мјесто.

ИМА ЛИ ГРАНИЦЕ У ТРОШЕЊУ: РЕАЛ 15-ГОДИШЊАКА ПЛАТИО 12 МИЛИОНА ЕВРА

Када је изашло вечерње издање Марке, у Мадриду је експлодирала права фудбалска бомба. Славни Реал је довео 15-годишњег играча из Норвешке за 12 милиона евра.

Марка је позната као Реалово "кућно гласило" и поуздан је извор информација што се тиче вијести из краљевског јата. И преко цијеле насловне стране доносе причу о 15-годишњем Мартину Одегарду, играчу Стромсгодсета којег Реал купује за 12 милиона евра.

Иако је тек улазни кадет, дјечак је већ уписао 11 наступа у првој норвешкој лиги и има постигнута три гола. А

Овог љета су најбогатији фудбалски клубови широм Еуропе потрошили толико новца да се читаво фудбалско тржиште пореметило. Ускоро ће и ова свота за најбоље "пионире" свијета бити прави ситниш.

Дјечакови родитељи до сада су одбијали понуде богатих великана и понављали да млади Мартин сигурно неће никуда селити до 16. рођендана који ће бити овог децембра. Је ли Реал пронашао формулу за мало убрзани поступак, или ће у децембру кренути борба око младића остаје да се види.

ЗА ТРИ ИГРАЧА ПОТРОШИЛИ ВИШЕ НЕГО АЈАКС У СВОЈОЈ ИСТОРИЈИ

Иако су се у посљедње вријеме појавили Парис Ст. Жермен и Манчестер Сити, Мадриђани су и даље на трону краљева трансфера.

Занимљиво је, међутим, како је Реал Мадрид тројицу играча, Кристијана Роналда, Герета Бејла и Хамеса Родригеза, платио 265 милиона евра.

Роналдо и данас држи свјетски рекорд када је у питању висина трансфера.

С друге стране, износ од 265 милиона евра колико је Реал платио за ову тројицу  већи је од износа који је амстердамски Ајакс у својој историји дао на појачања.

Ајакс је основан 1900. године и у својој је историји на трансфере потрошио 232 милиона евра, а четири пута је био првак Европе.