latinica  ћирилица
30/07/2014 |  12:22 | Аутор: СРНА

Уговор за испоруку 300.000 тона боксита

На основу потписаног двогодишњег уговора између Рудника боксита "Сребреница" и бањалучке фирме "Леин" са компанијом "Алумина" из Зворника, сребренички рудник обавезао се да ће испоручивати по 150.000 тона руде боксита зворничком партнеру у овој и идућој години, саопштено је из рудника.
Површински коп Рудника боксита "Сребреница" - Фото: СРНА
Површински коп Рудника боксита "Сребреница"Фото: СРНА

 Потписивање уговора о двогодишњој сарадњи обезбјеђује номализацију стања и рада у руднику, као и измиривање заосталих плата и доприноса из дужег претходног периода.

Сребреничком руднику пријетио је стечај, а недавно су радници штрајковали.

Потписани уговор је охрабрење за 40 запослених у предузећу и сребреничку општину, јер ће консолидацијом ове фирме бити створени услови за редовну исплату плата, измиривање заосталих дугова, као и концесионих накнада које су веома важан извор финансирања ове локалне заједнице.

Захваљујући пословној сарадњи са "Алумином" у претходном периоду уложено је око три милиона марака за откривање рудних лежишта.

Након зиме, када се не обавља експлоатација на површинским коповима и продужетка паузе због санације посљедица поплава које су копове претвориле у акумулациона језера, из којих је два мјесеца испумпавана вода, започета је овогодишња експлоатација руде чије су прве количине прије два дана испоручене "Алумини", која је једини купац ове руде.

Потписивање двогодишњег уговора обезбјеђује наставак рада и финансијску консолидацију рудника, обезбјеђује егзистенцију за 120 породица радника овог рудника и фирме "Леин" која изводи радове на експлоатацији и превозу руде, а обезбјеђује и петину потреба зворничком партнеру за рудом боксита и омогућава му континуирано снабдијевање и рад.