latinica  ћирилица
30/07/2014 |  12:25 | Аутор: Агенције

Кориснци "андроида" могу бити покрадени!

Стручњаци су утврдили да су власници уређаја са оперативним системом "андроид" изложени ризику од крађе личних података због безбједносног пропуста у софтверу, пише данас Фајненшел тајмс.

Хакери могу да на основу лажних личних података направе копију постојеће апликације са добром репутацијом, објавили су стручњаци компаније Блубокс секјурити.

Уколико корисник преузме ту апликацију на свој уређај, омогућиће хакерима да уђу у његов апарат и дођу до ускладиштених података.

- То се може искористити за преузимање специфичне апликације или читавог уређаја, свега онога што је корисник ускладиштио на том уређају. Угрожени су онлајн банкарство, пословна електронска пошта, све оно за шта се уређај користи - изјавио је Џеф Фористал, главни технолошки стручњак Блубокса.

Према његовој процјени, рањиво је 99 одсто уређаја са "андроидом", али његова компанија за сада нема доказа да су хакери искористили тај пропуст.

Блубокс је обавијестио Гугл о овом проблему у априлу. Послије тога, ова америчка корпорација, произвођач "андроида", објавила је софтверски додатак за свој оперативни систем. Корисници који га још нису преузели и даље су угрожени.