latinica  ћирилица
30/07/2014 |  12:34 | Аутор: Б92

У Википедији 250.000 чланака на српском језику

Током ноћи 28. јула, Википедија на српском језику достигла је број од 250.000 објављених чланака.

Јубиларни чланак говори о Педру де Валдивији, шпанском конквистадору и првом гувернеру Чилеа, а његов аутор је уредник који доприноси Википедији под псеудонимом Самарџија. Када је настала 2001. године, Википедија је била јединствени експеримент енциклопедије засноване на сарадњи и заједничком раду. Умјесто да се ослања на углавном плаћене групе стручњака, Википедија је прва енциклопедија коју могу да уређују сви заинтересовани.

Управо на тај начин заступљене су све различитости и мањине, како у садржају, тако и у разноврсности оних који уређују, што Википедију чини енциклопедијом са најширим могућим дометом људског знања и искуства.

Википедија је пројекат сакупљања, умножавања и промоције слободног знања на Интернету. Тренутно има преко 20 милиона чланака на више од 285 језика. Википедија добија око 500 милиона прегледа дневно, што је чини петим сајтом по посјећености на Интернету. Википедија на српском језику је највећа енциклопедија на српском језику уопште.

Посјећује се преко 500.000 пута на дневном нивоу, што је чини осмим сајтом по посјећености у Србији. До броја од 250.000 чланака дошла је захваљујући 11-годишњем раду више од 140.000 корисника и корисница. Задужбина Викимедија је невладина и непрофитна организација са сједиштем у Сан Франциску, а посвећена је расту, развоју и бесплатној дистрибуцији слободних, вишејезичких садржаја у свијету. Задужбина Викимедија има 40 огранака широм свијета. Викимедија Србије је пети огранак Задужбине Викимедија.