latinica  ћирилица
30/07/2014 |  12:51 | Аутор: СРНА

Шпирић: Очувана макроекономска стабилност БиХ

Министар финансија и трезора БиХ Никола Шпирић, у разговору са шефом Канцеларије Свјетске банке у БиХ Анабел Абро, нагласио је да је упркос проблемима након катастрофалних поплава очувана макроекономска стабилност БиХ, чему је допринио и стендбај-аранжман са Међународним монетарним фондом.
Замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ Никола Шпирић - Фото: СРНА
Замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ Никола ШпирићФото: СРНА

Шпирић и Абро сагласили су се да је неопходно да сви нивои власти у БиХ раде на кључним реформама да би се побољшао пословни амбијент, повећале инвестиције и економске активности, саопштено је из Савјета министара БиХ.

Шпирић је рекао да је неопходно спроводити реформе које ће омогућити економски раст развојем приватног сектора што је, између осталог, и дио програма Свјетске банке у области развоја малих и средњих предузећа.

Он је навео да је на нивоу БиХ обезбијеђено више од 10 милиона марака за помоћ поплављеним подручјима што је показатељ воље да се, упркос томе што је буџет институција БиХ административни, помогне у санирању посљедица поплава. Шпирић је захвалио Свјетској банци за помоћ коју је пружила посредством донаторске конференције у Бриселу.

На састанку је разговарано и о новој организацији рада у Свјетској банци у БиХ и реформама које су спроведене да би се што боље дефинисале потребе сваке земље у зависности од појединачних економских показатеља.

Абро је нагласила да нови приступ у раду подразумијева дијагностификовање стања у земљи у најважнијим секторима, да би била урађена свеобухватна анализа о основним покретачима развоја у једној земљи, за шта је неопходна сарадња са властима у БиХ.

Она је истакла да би тим Свјетске банке у септембру требало да почне мониторинг стања у БиХ, да би био урађен нови оквир партнерства између Свјетске банке и БиХ, јер се половином 2015. године завршава постојећа Стратегија партнерстава.