latinica  ћирилица
30/07/2014 |  14:00 | Аутор: ТАНЈУГ

Караџић тражи ново суђење

Бивши предсједник Републике Српске Радован Караџић, који је пред Хашким трибуналом оптужен за ратне злочине и геноцид у БиХ, други пут је затражио ново суђење.

Караџић је навео да тражи понављање судског поступка јер сматра да је тужилаштво у више наврата прекршило своје обавезе и није одбрани доставило све изјаве свједока и друга документа које је било дужно да достави.

Тиме је, како каже, тужилаштво нанијело вишеструку штету одбрани што је резултирало неправедним суђењем, наводи се у саопштењу Трибунала.

У поднеску Караџић наводи да је отпочињање новог суђења једини правни лијек који може да му осигура фер суђење пошто тужилаштво није испунило своје обавезе према судском вијећу и одбрани.

Судско вијеће као чувар права оптуженог на праведно суђење, не би требало да окрене главу пред овом непријатношћу, пише он.

Караџић је пред Хашким судом оптужен за геноцид, злочине против човјечности и кршење закона и обичаја ратовања током сукоба у БиХ 1992-1995.

Ухапшен је у јулу 2008. године, а суђење му је почело у октобру 2009. Изношење завршних ријечи у првостепеном поступку предвиђено је за септембар и октобар ове године.

Караџић се сам брани пред Трибуналом.