latinica  ћирилица
30/07/2014 |  14:09 | Аутор: СРНА

Јурић: Непотпуна одлука о лауреатима

Члан жирија за додјелу награда "Шушњар" и "Слово Подгрмеча" Златко Јурић сматра да Организациони одбор књижевних сусрета "Шушњар 2014" прије два дана није потпуно саопштио одлуке о овогодишњим лауреатима.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

Јурић наводи да је у саопштењу изостављена чињеница да је о добитнику награде "Слово Подгрмеча" Александри Чворовић за књигу "Надрастање" одлучено већином гласова и да су у ужи избор за ову награду ушле и књиге двојице пјесника млађе генерације - "Поезија у костима" Милана Ракуља и "Тунел" Горана Гаврића Грге, а жири је разматрао и могућност додјељивања награде Бранимиру Кршићу и Бериславу Благојевићу.

- С обзиром на то, да није донесен правилник о додјели награде, изнио сам став да новчано мању награду "Слово Подргрмеча" не би требало додјељивати афирмисаним писцима, старије и средње генерације, већ млађим ствараоцима, онима којима треба дати подстицај и признање -  навео је Јурић у саопштењу.

Он је подсјетио, да је одлучено да књижевна награда "Шушњар" за ову годину буде додијељена књижевнику Душану Праћи за књиге поезије "Шушњарски жубори" и "Сана у сну Сањана", те да је то пјесник који је, бићем и поезијом, везан за Сански Мост, Подгрмеч, стратиште Шушњар и манифестацију за чије одржавање је дао значајан допринос.

Јурић је додао, да је изнио и мишљење да главну награду "Шушњар" и другорангирану награду "Слово Подгрмеча" – које се додјељују из пијетета и сјећања на 5.500 мучки уморених Срба и Јевреја на Шушњару – треба додијељивати писцима који пишу у духу српског патриотизма, који његују српски језик и ћирилицу и мотивски су везани или се стилски надограђују на језик Подгрмеча и Крајине.

Он је навео да је, имајући у виду да је књижевна манифестација "Шушњар" од посебног значаја за српски народ, предлагао да у књижевни програм буду уврштени и писци из Србије и Црне Горе, а посебно са Косова и Метохије.

- Организатор је и ове године позвао пјеснике из Србије, међутим, одговор је био да за њихов долазак није могуће обезбиједити већи хонорар од предвиђеног. Недостатак средстава за културу није оправдање ни за једну власт јер без културе, историјског насљеђа и очувања српског језика не може се очувати ни Република Српска - сматра Јурић.

Он је истакао да Српска мора да издвоји значајна средстава и помогне да се у обиљежавање стратишта гдје су усташе мучки убиле 5.500 Срба и Јевреја укључе јеврејске организације и финансијски омогући учешће јеврејских писаца у оквиру књижевног програма.

- Захваљујући на части која ми је указана да учествујем у припреми књижевних сусрета "Шушњар 2014" и узимајући у обзир претходно наведене и неуважене ставове, овим издвојеним мишљењем одричем се свог хонорара и молим да се предвиђени износ, у цијелости, уплати на рачун парохије Српске православне цркве у Оштрој Луци - закључио је Јурић.