latinica  ћирилица
30/07/2014 |  14:17 | Аутор: СРНА

Закон о извршном поступку иде пред комисију

Вијеће народа Републике Српске није постигло сагласност о одлуци Клуба Бошњака о покретању процедуре заштите виталног националног интереса на Закон о допунама Закона о извршном поступку, због чега ће ову одлуку разматрати Заједничка комисија Народне скупштине и Вијећа народа Српске на сједници у септембру.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

Предсједавајући Вијећа народа Републике Српске Момир Малић рекао је да Клуб Бошњака жели брисање члана Закона који предвиђа да се накнада материјалне и нематеријалне штете одређена судским и другим одлукама исплаћује у буџетској години у складу са расположивим новцем у буџету за те намјене.

"Клуб Бошњака није добио подршку. За овај амандман гласали су сви делегати Клуба Бошњака, у Клубу Хрвата били су уздржани, док су клубови Срба и осталих били против овакве одлуке и амандмана Клуба Бошњака", рекао је Малић новинарима након данашње сједнице Вијећа народа Републике Српске.

Потредсједавајући Вијећа народа Српске Мирсад Ђапо рекао је да спорни члан Закона о допунама Закона о извршном поступку директно крши права бивших логораша којима је правоснажним судским одлукама предвиђена исплата одштете.

Он је нагласио да је у судској процедури око 30.000 тужби логораша, да је већ донесено око четири хиљаде извршних пресуда, али није могао прецизирати који је износ штете предвиђен за исплату.

"Слична је ситуација и са исплатом отпремнине радницима који су незаконито остали без посла, које се годинама исплаћују, а још нису ни пола исплаћене у односу на предвиђено. При том, нема камата, а износи се обезвређују", рекао је Ђапо.