latinica  ћирилица
15/08/2014 |  08:49 | Аутор: СРНА

Сарајево данас остаје без гаса!?

Компанија БХ-гас најавила је да ће данас у подне обуставити испоруку гаса предузећу Сарајевогас, због дуга од близу 47 милиона КМ.

Из БХ-гаса је саопштено да, упркос озбиљним упозорењима Гаспром експорта да ће због нередовних плаћања прекинути испоруку гаса БиХ, Влада Кантона Сарајево још није обезбиједила БХ-гасу кључна средства.

Дуг Сарајевогаса према БХ-гасу мора бити смањен испод 35 милиона КМ до почетка сезоне гријања, што је минималан услов да би било омогућено редовно снабдијевање гасом.

- Влада Кантона Сарајево не смије дозволити да грађани и индустрија остану без гаса - наводи се у саопштењу.

Из БХ-гаса наводе да Сарајевогас и даље дугује БХ-гасу око 47 милиона КМ, иако је Влада Кантона Сарајево још 27. јуна дала сагласност да ће кредитним задужењем предузећа Сарајевогас и Топлане-Сарајево тај дуг смањити за 10 милиона КМ до половине јула.

БХ-гас је у посљедњих мјесец дана преговорима са Министарством просторног уређења и заштите животне средине Кантона Сарајево, Сарајевогасом и Топланама-Сарајево тражио да се убрзају активности за реализацију кредита.

За то вријеме су се чак и уплате текућих фактура из Сарајевогаса смањиле и успориле до те мјере да је у августу БХ-гасу уплаћено само 0,2 одсто од укупних потраживања. Тим поводом, јуче је у сједишту БХ-гаса одржан још један састанак са представницима ресорног министарства, Сарајевогаса и Топлана-Сарајево. Министар Златко Петровић и директор Сарајевогаса Салих Селмановић тврдили су да ће средства од кредитног задужења бити "оперативна до краја мјесеца".

Након што је директор БХ-гаса Мирза Сендијаревић на састанку подсјетио на упозорења из Гаспром експорта због нередовних плаћања, те да је БХ-гас приморан употријебити крајњу мјеру према својим дужницима, а то је обустављање дотока гаса Сарајевогасу, министар Петровић је напустио састанак.