latinica  ћирилица
15/08/2014 |  08:52 | Аутор: Агенције

Почела контрола руског конвоја

Украјински граничари ушли су у Русију да би извршили инспекцију конвоја руске хуманитарне помоћи, навела је јутрос украјинска погранична служба.
Хуманитарни конвој из Русије чека на граници - Фото: Beta/AP
Хуманитарни конвој из Русије чека на границиФото: Beta/AP

Граничари провјеравају конвој на руској територији преко пута украјинског граничног мјеста Изварине, које је под контролом проруских снага, преноси Ројтерс. Руски медији јављају да је контрола већ почела.

- Украјински граничари су тамо у великом броју. Конвој ће бити преконтролисан у присуству представника МК Црвеног крста - рекао је портпарол украјинске пограничне службе.

Руске агенције преносе саопштење власти у Русији да је та земља спремна да представи сву неопходну документацију и да преда товар Црвеном крсту. Руско министарство за ванредне ситуације је позвало представнике разних медија да дођу на прелаз како би им било показано шта се налази у камионима. На прелазу се налази велики број руских и страних новинара, камермана и репортера.

Преконтролисано је већ више од 20 камиона. У њима се налазе вреће са житарицама, храна за бебе, флаширана вода и портабл дизел генератори.

Конвој, од око 280 камиона, налази се од четвртка увече на пољима код руског града Каменск-Шахтински, око 20 километара од граничног прелаза у Украјину.

У конвоју се налази, како је Русија саопштила, 2.000 тона воде, хране за бебе и остала помоћ за становнике у источној Украјини.

Кијев и неки западни званичници сматрају да би конвој могао бити покриће за улазак руске војске на украјинску територију, што је Москва описала као "апсурдно".