latinica  ћирилица
15/08/2014 |  09:12 | Аутор: СРНА

Кочићу дати много већи значај

Великом српском писцу и народном трибуну Петру Кочићу треба дати много веће мјесто и значај у Републици Српској него што је то чињено до сада, сматра предсједник Завичајног удружења "Змијање" Витомир Поповић.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

- Борба бикова у Стричићима на Змијању би требало да постане национални бренд који би био заштићен и који би могао значајно да допринесе развоју не само Змијања, већ града Бањалуке, регије и читаве Републике Српске - каже Поповић.

Говорећи о програму овогодишњег 49. Кочићевог збора, Поповић је рекао да збор почиње у недјељу, 17. августа, у Бронзаном Мајдану саопштавањем имена овогодишњих добитника "Кочићеве награде" и награде "Змијанче". Биће отворено и ликовно саборовање "Змијање 2014" на коме ће учествовати осам умјетника. У част Кочићу биће одржане и књижевне вечери, пјесничко вече и такмичење у бесједништву.

Свечано отварање 49. Кочићевог збора биће одржано 24. августа у Бањалуци у Парку "Петар Кочић" у 20.00 часова, а у  Музеју НУБЛ Републике Српске 25. августа биће отворена изложба "Велики рат", те вече лауреата. На Новом гробљу у Беогарду, 28. августа, предвиђено је полагање цвијећа на гроб Петра Кочића у Алеји великана, а истог дана ће бити одржано књижевно веће "Змијање у Београду-Српска у Србији".

Поповић каже да је 30. августа предвиђен пријем књижевника и гостију код градоначелника Бањалуке, полагање вијенаца у манастиру Гомионица, те свечана академија "Кочићево вече" у Банском двору у Бањалуци.

Централна свечаност овогодишњег 49. Кочићевог збора биће одржана 31. августа у Стричићима, гдје ће бити уручене награде и одржан књижевни и културно-умјетнички програм, те традиционална бодљавина бикова.

Поповић сматра, да је недопустиво да "Кочићеву награду" добије само неко из Бањалуке и да би Српска добила много више када би ова награда била додијељена неком угледном и познатом свјетском књижевнику.

- Став Организационог одбора је да на позорници централне манифестације 49. Кочићевог збора неће бити никаквих страначких обиљежја - рекао је Поповић.

Наводи, да постоје идеје да се комплекс у Стричићима, гдје се одржава "Кочићев збор" прошири и да буде више и од каменграда у Вишеграду, односно Кочићград, додајући да би се у том правцу морало ићи на доношење закона.

- Кочић је бренд, он није само писац. Када би се то поставило на своје ноге како треба, читава Република Српска од тога би имала огромне користи - рекао је Поповић.

Он вјерује да ће у најскорије вријеме сувенир - Кочићев вез бити под заштитом УНЕСКО-а, што ће бити од великог значаја за Змијање и читаву Републику Српску.