latinica  ћирилица
15/08/2014 |  11:52 | Аутор: Агенције

Нејасна судбина вуковарских табли

Послије одлуке хрватског Уставног суда, да је референдумско питање о ћирилици недопустиво, остало је нејасно да ли двојезичне табле у Вуковару остају на зградама државних институција и да ли је њихово скидање и уништавање било кривично дјело.

Недавно су на вуковарском суду подигнута 22 оптужна приједлога против особа осумњичених за уништавање и разбијање плоча, подсјећа Слободна Далмација.

Адвокат Вељко Миљевић каже да је Влада била овлашћена да поставља табле, а они који су их скидали и уништавали чинили су нешто што је противзаконито. Међутим, Миљевић сматра и да се осумњичени могу позвати на то да код њих није било противправне свијести због свих околности које прате ову ситуацију.

Истовремено, по мишљењу адвоката, табле које још стоје на државним зградама у Вуковару не би смјеле да се дирају, али ипак не може тачно да се одреди према том питању. " Ниједна одлука нема својство правоснажности и извршности и не могу тачно да се одредим о тим питањима, али сматрам да би даљње разбијање плоча такође било противзаконито. Мислим да све то мора да пише у завршном дијелу одлуке Уставног суда, јер свака његова одлука има свој утицај на појединачне акте који су донесени прије те одлуке", казао је Миљевић.

Како је оцијенио, када би сада неко поново уништавао двојезичне табле, могао би се бранити одлуком Суда у којој је одређен рок од годину дана да Влада и локална самоуправа уреде то питање. " Другим ријечима, могао би рећи, ви сте учинили нешто што нисте смјели, па сам ја то онда исправио. Али, то је врло осјетљиво подручје и тешко је дати конкретан одговор. У сваком случају, сматрам да је Уставни суд донио одлуку која јесте опортунистичка, али не у лошем смислу, јер би свака друга одлука Хрватску извргнула одређеним међународним притисцима", закључио је Миљевић.

Иначе, хрватски Уставни суд прогласио је неуставним и недопуштеним референдумско питање о ћирилици, које је предложио штаб за одбрану хрватског Вуковара, десничарска организација која се бори против ћирилице.

Одлуком суда је обавезана и хрватска Влада да у року од годину дана упути у парламентарну процедуру измјене и допуне Закона о службеној употреби језика и писма националних мањина којима ће уредити прикладан правни механизам за случајеве кад представничка тијела јединица локалне самоуправе не спроводе обавезе из тог закона.

Али, одлучено је и да до доношења тих измјена, надлежна државна тијела неће спроводити тај закон на подручју Вуковара употребом присилних мјера.