latinica  ћирилица
15/08/2014 |  11:55 | Аутор: Б92

Изгубио злато због скидања дреса

Француски атлетичар Мехидин Мекиси Бенабад остао је без злата у трци 3.000 метара стиплчез на Европском првенству јер је пре циља скинуо мајицу.

Мекиси Бенабад је до златне медаље дошао доминантно, а када је видио колико је одмакао ривалима, у посљедњих 100 метара почео је славити, а тако је скинуо и мајицу и потом махао публици.

По проласку кроз циљ наставио је са прославом, а тада се чинило да је истрчао до своје треће титуле европског шампиона у тој дисциплини заредом. Међутим, испоставило се да је заиста прерано почео са слављем.

Француз је првобитно добио жути картон због неспортског понашања прије него што је започео свој почасни круг. Ипак, није се све завршило на томе, пошто је Шпанија, чији представници су били четврти и пети, уложила званичну жалбу на основу правила о "облачењу, обући и бројевима".

Оваквим расплетом умјесто Мекиси Бенабад, злато је припало његовом сународнику Јоану Ковалу, који је у посљедњих 200 метара напредовао са четвртог до другог мјеста. На друго мјесто помјерен је Пољак Кристијан Залевски, док је бронза припала Анхелу Мулери из Шпаније.

 Мекиси Бенабад

“Када сам скинуо мајицу у посљедњем дијелу стазе, то је било због мог одушевљења, наравно. Осјетио сам велико задовољство послије побједе, био сам пресретан што сам одбранио титулу. Најважнија је побједа, нисам знао да ћу добити жути картон због тог мог потеза. Али, то је само жути картон, то није ништа. Осјетио сам невјероватне емоције, уживаћу у својој победи, а видјећемо како ће се ово вече завршити“, рекао је Мекиси Бенабад прије него што је дисквалификован.

Подсјећамо, Мекиси Бенабад је већ био умјешан у контроверзе, пошто је био суспендован заједно са сународником Мехдијем Балом пошто су имали физички окршај послије трке на 1.500 метара на митингу Дијамантске лиге у Монаку.