latinica  ћирилица
15/08/2014 |  12:01 | Аутор: РТРС

БЛ: Из буџета града 1,4 милиона КМ за санацију

Из буџета града Бањалука за санацију објеката страдалих у мајским поплавама, биће издвојено 1.400.000 марака.

Правилником су регулисани критеријуми за остваривање права на помоћ, а основни је висина штете и материјално стање. Право на ову помоћ имаће сва домаћинства којима је процијењена штета већа од 7.000 КМ.

Да би остварили ово право, власници домаћинстава треба да доставе копију личне карте, копију текућег рачуна и увјерење да је лице становало на адреси поплављеног објекта прије 15. маја ове године.

Дио средстава биће потрошен у исте сврхе када се зброје штете од августовских поплава.

"Право на новчану надокнаду имаће домаћинства, чија је процијењена штета већа од 7.000 КМ, борачке категорије и социјално угрожене породице. Комисија за пружање хуманитарне помоћи предложиће критеријуме за расподјелу једнократне новчане помоћи", појаснио је градоначелник Слободан Гаврановић и подсјетио да је у посљедњим поплавама оштећено 610 домаћинстава.

Према његовим ријечима, затражена је помоћ Владе Српске у санирању штете од поплава на подручју Бањалуке.

"За сада смо посредством Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске обезбиједили да из кредитне линије Свјетске банке буде издвојено око два милиона КМ за изградњу новог моста у насељу Чесма", каже Гарановић и напомиње да су Бањалуци помогли и градови партнери Кајзерслаутерн, Куманово и Крањ.