latinica  ћирилица
15/08/2014 |  12:02 | Аутор: РТРС

Комеморација поводом смрти Зорана Липовца

Данас је у Банском двору у Бањалуци одржана комеморација поводом смрти Зорана Липовца, судије Уставног суда Републике Српске.
Зоран Липовац (Ин меморијам) - Фото: РТРС
Зоран Липовац (Ин меморијам)Фото: РТРС

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је покојни Зоран Липовац, који је био судија Уставног суда Српске и министар, увијек био посвећен раду и да је предлагао рјешења за јачање институција Српске.

"Био је тих и упоран и увијек је био ту када је требало доносити одлуке у тешким дилемама", нагласио је Додик током комеморације која је поводом Липовчеве смрти одржана данас у Банском двору у Бањалуци.

Он је навео да се Липовац одликовао смиреношћу и одлучношћу и да је увијек имао храбрости да образложи своје ставове.

Додик је навео да је, док је био премијер Српске, често консултовао Липовца о разним питањима, те да Липовац никада није одустајао од изазова. Додик је рекао да је то код њега изазвало једно велико поштовањем према том човјеку.

Додик је подсјетио да је Липовца упознао док је покојник обављао функцију замјеника окружног тужиоца у Бањалуци, те да се међу њима развило пријатељство.

Предсједник Уставног суда Републике Српске Џерард Селман рекао је да смрт Зорана Липовца представља велики губитак за правничку јавност и да је Липовац својим радом и примјером показао пут којим треба да се иде.

Он је нагласио да је Липовац у свој рад уткао рјешења која обезбијеђују правичност, мир, толеранцију и да се нарочито залагао за поштивање људских права и слобода.

Селман је посебно нагласио да је Липовац, као министар управе и локалне самоуправе Републике Српске посебан допринос дао примјени Европске повеље о локалној самоуправи у домаћи систем и праксу.

Комеморацији су, уз породицу и пријатеље, присуствовали и предсједник Народне скупштине Српске Игор Радојичић, премијер Српске Жељка Цвијановић, више министара, чланова Вијећа народа Српске, велики број правника и лица из јавног живота.

Зоран Липовац биће сахрањен у 16.30 часова на бањалучком католичком гробљу "Свети Марко".